Допомога США Україні – чому у Вашингтоні бояться, щоб Росія програла

Повномасштабна агресія з боку Росії триває вже рік, і попри різноманітні прогнози, озвучені в ЗМІ, ніхто точно не знає, коли закінчиться війна. Якби Україні передали усе необхідне озброєння, аби вибити росіян із Криму, війна закінчилась би ще влітку минулого року. Однак на Заході все ще бояться того, що станеться із Росією після її програшу. Такі думки в інтерв’ю “Апострофу” висловила колишня радниця американського президента Джорджа Буша-молодшого і дипломат Держдепу США з часів президентства Рональда Рейгана до 2017 року Дебра Кейган.

– Перед візитом президента Байдена до Києва лунали занепокоєння, що Росія вдасться до наступу. Як ви вважаєте, чи стала поїздка американського президента стримуючим фактором для Кремля?

– Я не думаю, що візит президента Байдена до Києва та плани Кремля на подальші військові дії якось корелюються. Візит сам по собі вартий уваги. Американські президенти давно не відвідували Київ, і приїзд Байдена має величезне політичне значення.

– Дійсно, попередній візит голови Білого дому був 15 років тому. Чи згодні ви з твердженням, що відсутність у Вашингтона стратегічного бачення протягом цього часу призвела до трагедії 24 лютого? Тепер Захід платить набагато більшу ціну, ніж міг би заплатити, якби Україна була у НАТО.

– Найбільшою помилкою Сполучених Штатів і взагалі всіх західних країн було вірити, що Росія змінилася, незважаючи на те, всі докази говорили про протилежне. Навіть на початку 90-х Росія знищила армію Молдови, країни, яка лише отримала незалежність, після чого взяла під свій контроль Придністров’я. У цьому був сенс для Кремля – цей регіон поруч із Румунією, яка тоді прагнула вступити до НАТО.

Читайте: На Західному фронті є зміни: що показав перший рік великої війни з Росією

Сполучені Штати та інші країни Альянсу нічого не зробили і практично нічого не сказали про цей безсоромний акт захоплення території і нав’язування російського маріонеткового уряду там. Подібним чином Росія захопила частину земель Грузії в 2008 році – Захід тоді знову виявився спроможним лише на ледве-ледве чутне скиглення.

Дебра Кейган (третя праворуч)

До 2014 року Путін дійшов висновку, що якщо він піде далі, то Захід нічого не робитиме, лише буде скаржитися, – і виявилося, що він мав рацію.

Тож так, мала місце відсутність стратегічного бачення вражаючих масштабів та глибоке нерозуміння прагнення Путіна створити імперію. Всю цю дурість ускладнило те, що Західна Європа підписала угоду про Північний потік-2, яка давала сигнал, що їм байдужа Україна. Називати це відсутністю стратегічного бачення надто люб’язно. Це було страшенне невігластво.

Ви маєте рацію. 16 років тому Путін фактично оголосив Заходу нову холодну війну під час виступу на Мюнхенській конференції. Днями на тій же конференції звучали заяви про необхідність надати Україні потужне далекобійне озброєння. Очевидно, лише така кривава війна, як нинішня, змогла змінити ставлення європейців до Путіна…

– Я ніколи не вважала, що світ обертається на тому, що відбувається на Мюнхенській конференції. За винятком бравади Путіна в 2007 році, яку багато хто вирішив проігнорувати, Мюнхен став ще однією конференцією у довгій низці тих, де говорять на захист Кремля, хоча виправдань йому бути не може. Навіть коли було зрозуміло, що робить Путін, що шляхом своїх завоювань він відновлює імперію, багато учасників конференції просили пробачення у Путіна і жаліли бідних, скривджених росіян. Багато хто звинувачував НАТО у розширенні, навіть не замислюючись над тим, чому НАТО розширилося. А це сталося, тому що ніхто у Східній Європі не довіряв росіянам, і на це була поважна причина. Як часто казали ті, хто живе в Німеччині та на схід від Берліна – “Путін – це людина, з якою можна мати справу”. Це говорили ті, хто знає, що Путін – убивця, але вони все рівно віддавали йому почесті.

Путін під час виступу оголосив про призупинення участі в Договорі про стратегічне наступальне озброєння. Українські експерти говорять, що це просто шантаж. А ви як вважаєте?

– Дехто вважає, що рішення Кремля має значення. Це не так. Правда полягає в тому, що Росія ніколи не виконувала цю угоду. Росія обманювала на кожному кроці і не мала наміру виконувати вимоги угоди. Це було величезною стратегічною помилкою для адміністрації Байдена – погодитись на 5-річне продовження угоди після перебування в Білому домі лише кілька днів. Росія сприйняла це як ознаку того, що США у відчаї, оскільки папірець про угоду означав більше, ніж будь-що інше. І Путін із задоволенням підписав, знаючи, що його ніколи не притягнуть до відповідальності за фактичне невиконання жодного слова цієї угоди. Крім того, його погрози відновити ядерні випробування також звучать марно. Багато хто вважає, що Росія роками таємно випробовує ядерну зброю.

Читав, що США вагаються, чи передавати Україні далекобійні ATACMS, після запуску кількох китайських куль-шпигунів над їхньою територією. Мовляв, Вашингтону може тоді не вистачити ракет для власних потреб. Також є свідчення, що Китай продавав росії чіпи для військової техніки, а тепер планує продавати і озброєння. Тож Пекіну усе важче вдавати нейтралітет у цій війні. Чи готовий на це реагувати Вашингтон?

– У цьому питанні багато складових. Перше. Чи продавав Китай і чи буде продавати зброю Росії для війни проти України? Так, Китай продавав такі необхідні росіянам чіпи. Адже навіть найменш складне сучасне озброєння дуже залежить від чіпів.

Китай не схвалює піблічно те, що росія вдається до ядерного шантажу. Для Китаю надто велику цінність становить його власне ядерне стримування, яке він використовує для погроз в Індійсько-Тихоокеанському регіоні. Пекін розуміє, що будь-яке використання Росією навіть тактичної ядерної зброї підірве його ядерне стримування.

Далі. Пекін уже давно веде холодну війну проти США. Байден заявив, що він не хоче холодної війни з Китаєм. Але є китайські студентські організації в США, є скуповування китайцями американських підприємств, є шпигування за мільярдами людей у соцмережах. Навіть якщо Байден відмовляється називати Китай ворогом, то Китай вважає своїм ворогом Сполучені Штати.

Але я не думаю, що США – найбільша наддержава на планеті Земля, має проблеми, які завадять протистояти одночасно загрозам з боку і Росії, і Китаю. Так говорять ті, хто не хочуть стикатися із Путіним, але я думаю, що Сполучені Штати можуть протистояти загрозам і в Європейському, і в Індо-китайському регіоні, і смішно вважати інакше.

Тож поставки Україні ракет – це питання виключно політичного рішення Білого дому і воно не базується на нестачі ракет в американських військових.

– І про поставки зброї. Захід вдається до контрольованої ескалації війни з Росією, але вона відбувається за рахунок життів українців.

– Повністю з вами згодна. Надходження зброї в Україну було надто повільним, і Байден досі не схвалив надання зброї великої дальності, наземної чи повітряної, яка дозволила б Україні повернути Крим.

Ми могли б уже очікувати на завершення війни влітку 2022-го, якби Україна отримала усе необхідне, аби вибити Росію із Криму.

Захід все ще надто вагається щодо того, що Україна має виграти, а Росія програти. Я вважаю, що багато хто на Заході боїться того, що станеться з Росією, якщо і коли Путін програє. І це найбільша причина, чому ми не забезпечили те, що потрібно Україні для перемоги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *