Китай розглядає варіант Розпаду Росії – карта з містами, на які претендує Пекін

Міністерство природних ресурсів КНР розмістило нову версію карти світу, де пропонується повернутися до використання китайських назв восьми міст і територій, окупованих Російською імперією наприкінці 19-початку 20 століть. За новою директивою Пекіна, Владивосток поверне собі назву Хайшенвай, Хабаровськ – Болі, а острів Сахалін – Куедао.

Про це повідомляє Asia Times з посиланням на китайське відомство.

Читайте також: Китай веде з Росією переговори про постачання озброєнь: Байден зробив заяву

Так, уряд Цин втратив багато земель на півночі через вторгнення російської армії.

У 1689 році після тривалих конфліктів було підписано Нерчинський мирний договір, завдяки якому було визначено китайсько-російський кордон. Він пролягав річкою Аргуні та Становим хребтом до берега Охотського моря, тим самим підтверджуючи суверенітет Цинського Китаю над регіоном, який нині називається Зовнішня Маньчжурія.

Згодом Цинський Китай програв в Опіумних війнах, а тому вимушено підписав договори, згідно з якими віддавав території та порти Заходу, сучасній Росії та Японії.

За Айгунським договором 1858-го та Пекінського договору 1860-го, китайсько-російський кордон змінили на користь Росії по Амуру та річці Уссурі. Китай тоді залишився без сучасної Зовнішньої Маньчжурії площею понад 1 млн. кв. км та виходу до Японського моря.

Згідно з новою директивою Пекіна, Владивосток знову називатиметься Хайшенвай, Хабаровськ – Болі, острів Сахалін – Куедао, а Становий хребет – Сіньган.

Китайські ЗМІ періодично нагадують читачам про те, скільки земель захопили іноземні держави із середини 19 століття. Так, оглядач із Цзянсу Оу Ханьцзун повідомив 20 лютого, що китайці втратили 1,7 млн кв. км своєї території, включаючи такі регіони, які зараз називають Далекосхідний регіон Росії, Монголія, частини Киргизстану та Казахстану. Оглядач вважає, що повторне використання китайських назв далекосхідних міст нагадує китайському народу про їхнє бажання повернути втрачені кілька століть тому території.

Фото: Wikipedia

Нагадаємо, у день річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого Китай запропонував “мирний план” з 12 ідеями врегулювання військових дій в Україні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *