Прес-конференція Зеленського – підсумки та тези – Апостроф

У п’ятницю, 24 лютого, президент України Володимир Зеленський дав прес-конференцію, присвячену річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

“Апостроф” наводить ключові заяви глави держави.

Читайте також: Неприйнятна позиція: Зеленський жорстко відповів на “мирний план” Китаю по Україні

Про перемогу України

“Я впевнений, що перемога буде і дуже сподіваюся, що це буде цього року. Якщо партнери виконають усі свої обіцянки та терміни, на нас неминуче чекає перемога”.

Про переговори з РФ

Зеленський заявив про те, що переговори з РФ можливі лише після того, як окупаційні війська покинуть територію України, припинять бомбардування та вбивства.

“Поважайте наше право жити на нашій землі. Залиште нашу територію, припиніть нас бомбити, вбивати громадянське населення, [знищувати] нашу інфраструктуру, енергетику, питну воду, припиніть бомбардування міст та сіл, просто вбивати собак та кішок, спалювати ліси – ось це все ви припиняєте, і тоді ми вам скажемо, у якому форматі ми дипломатично ставитимемо крапку”.

Коментуючи українську формулу миру, глава держави також зазначив, що до “дипломатичної фіксації закінчення війни” мають бути виконані усі її пункти.

Про найстрашніший день війни

Найстрашнішим днем за перший рік повномасштабної війни для президента України став день, коли він відвідав деокуповану Бучу Київської області.

“Найстрашніший день? Напевно, Буча. Те, що я побачив у момент, коли ми деокупували. Було дуже страшно, що… Так. Ми побачили, що реально диявол не десь там, він на землі”, – заявив він.

А найщасливішим днем для Зеленського буде день перемоги нашої країни у війні.

Про головну помилку України

“141 країна підтримує суверенітет України. З іншими країнами ми працюємо. Вважаю, що Україні потрібно робити кроки вперед назустріч країнам африканського континенту. Вважаю, що ми дуже погано працювали довгі роки. Ми не звертали уваги, це велика помилка. Тому й прийнято спеціальну програму в Україні щодо розширення посольської присутності в регіоні, а також подивіться на наші програми Gran from Ukraine та інші ініціативи з food security. Потрібно робити щоденні інвестиції у мир, зараз ми воюємо за незалежність. Все це не випадково. Тобто міцного кулака партнерів до цієї війни Україна не мала. Я щасливий, що зараз він є, але на цій руці деяких не вистачає”.

Про думки Путіна

Відповідаючи на запитання німецького кореспондента з приводу закордонних візитів і чи це пов’язано з тим, що Зеленський зараз почувається у більшій безпеці і став менш важливою метою для Путіна, він пожартував: “Мені здавалося завжди, що з приводу думок Путіна німці більш поінформовані, ніж я” .

Про “мирний план Китаю”

“Про “мирний план” Китаю – те, що Китай почав приділяти цьому увагу – вже непогано. Запитання у подальших кроках. Я вважаю, що там є повага до територіальної цілісності, ядерної безпеки, але є й думки, з якими я не згоден.

Про далекобійну зброю

Президент повідомив, що Україна та Британія домовилися про постачання зброї, але це не ракети ATACMS дальністю до 300 км.

“У світі є уявлення, що далекобійна зброя потрібна для ударів по Росії. І цей наратив поширюють різні інституції і не тільки в Росії… Росія поставила спеціально свою зброю на такій відстані, щоб вбивати громадянське населення. захищаючи наших людей. Захищаючи громадянське населення”.

Нагадаємо, раніше “Апостроф” розповідав про те, що Зеленський звернувся до українців у річницю війни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *