Росія заплатить репарації за війну – створено Міжнародний реєстр збитків України

Міжнародний реєстр збитків, яких зазнала Україна від російської агресії, базуватиметься у Гаазі. Уряд Нідерландів дав згоду на прохання української сторони.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Читайте також: Перша за 5 років: НАТО та ЄС підписали декларацію, яка враховує російську загрозу

У відомстві зазначили, що у реєстрі міститиметься інформація про шкоду, яку завдали дії російської армії населенню, бізнесу та державі. Він стане першим компонентом всеохоплюючого механізму репарацій, в рамках якого має бути забезпечена виплата державою-агресоркою Україні повної компенсації, згідно з міжнародним правом.

“Ми вітаємо принципове рішення Уряду Нідерландів про розташування Реєстру збитків на своїй території. Руйнування та шкода, завдані Росією нашим громадянам, бізнесу та державі, – величезні. Країна-агресорка зобовʼязана за міжнародним правом їх компенсувати… Місто Гаага безсумнівно є столицею міжнародного правосуддя, і цілком доречно, що Реєстр збитків як перший компонент репараційного механізму, запропонованого Україною, буде розташований саме там”, – заявив міністр юстиції Денис Малюська.

Дану інформацію підтверджують також нідерландські ЗМІ.

Як зауважив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, це перший компонент компенсаційного механізму, який дозволить зробити так, щоб Росія заплатила за все.

Злочинець буде покараний і платитиме за кожен злочин, – наголосив він у Telegram.

Поява Реєстру збитків була рекомендована Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 14 листопада 2022 року.

Передбачається створення компенсаційного фонду, який накопичуватиме кошти для виплати рішень комісії, зокрема, від конфіскованих російських активів.

У реєстр можна буде подавати вимоги про відшкодування збитків. Організація не самостійно буде виплачувати компенсації чи аналізувати правомірність вимог. За планами, цим буде займатися спеціальна міжнародна комісія, яку створять пізніше.

Нагадаємо, раніше євродепутати ухвалили резолюцію до роковин повномасштабного російського вторгнення в Україну із закликом до країн ЄС розглянути передачу необхідної військової техніки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *