Соратник Медведчука – що буде далі з бізнесом та кар’єрою Вадима Столара

1 лютого СБУ провела обшуки у нардепа Вадима Столара та у підконтрольних йому будівельних компаніях. Як заявили у силовому відомстві, обшуки відбулися у рамках справи про відмивання коштів екс-нардепів від ОПЗЖ Віктора Медведчука та Тараса Козака. Зокрема, йдеться про викуп корпоративних прав українських забудовників різними офшорами та російськими фінустановами, а також про спрямування коштів від продажу нерухомості на фінансування дій, що загрожують державній безпеці. Бізнесмен та народний депутат Вадим Столар до повномасштабного вторгнення РФ був доволі впливовою фігурою в Україні. За підрахунками Forbes, у 2021 році Столар займав 64 позицію в переліку найбагатших українців з активами 175 млн доларів. Його неодноразово звинувачували в корупції та махінаціях, але він вдало пристосовувався до будь-якої влади та завжди виходив сухим із води. Хто такий Вадим Столар та чи вдасться йому уникнути кримінального переслідування цього разу, читайте у матеріалі “Апострофа”.

“Боєць” батальйону Монако

Рік тому, коли путінська армія стояла під Києвом, а рашисти вбивали мирних громадян у Бучі, Ірпені, Гостомелі та прилеглих селах, нардеп Столар відпочивав на Лазурному березі у Франції, де має віллу. Виїжджав він з України не поспішаючи. Бізнесмен залишив країну за кілька днів до повномасштабного вторгнення, як і деякі його колеги з ОПЗЖ.

Щоправда, свій від’їзд Столар пояснив днем народження бабусі.

“Сьогодні для мене дуже важливий день! У моєї улюбленої бабусі – ювілей! Їй виповнилося 80 років! Вона живе в Німеччині, і ми всією сім’єю приїхали сюди її привітати. Вона так багато зробила для мене і так багато означає, що це важко передати словами!“, – повідомив нардеп на своїй сторінці у Facebook ще 14 лютого.

Пізніше Столар написав, що він уже перебуває у Варшаві, де нібито займається запуском хаба, який спрямовує допомогу Україні з усього світу. Після того, як цей хаб почне працювати, Столар пообіцяв повернутися на батьківщину.

Читайте: Плати чи помри: як Путін розкуркулює олігархів заради війни

Але, мабуть, з роботою хаба якось не склалося, і Вадим Столар на батьківщину так і не повернувся, а напередодні нового 2023 року опинився в Дубаї. Його помітили у російському ресторані Suvoroff. Джерела в дипломатичних колах повідомили, що нардеп пізніше оформив посвідчення водія в ОАЕ. Зауважимо, що отримати документ можуть лише резиденти Еміратів.

Народний депутат не з’являвся на роботі у Верховній Раді понад півроку. Проте на початку 2023 року Столар спішно повернувся до України. На думку експертів, головна мета повернення – зберегти депутатський мандат. І це йому поки що вдалось. Цікаво, що 13 січня під час засідання Верховної Ради Столар проголосував за позбавлення мандатів своїх колишніх соратників із ОПЗЖ. Але перед цим він вийшов із фракції ОПЗЖ і вступив до новоствореної депутатської групи “Відновлення України”, яку склали його ж однопартійці та мажоритарники, близькі до ОПЗЖ.

Здатність пристосовуватися

Уміння утримуватися на плаву – одна з головних рис Столара. Його політична кар’єра розпочалася у 2006 році. Тоді його було обрано депутатом Київської обласної ради за списком Блоку “Наша Україна” Віктора Ющенка.

У 2010 році президентом України став Віктор Янукович, а Вадим Столар приєднався до Партії регіонів, хоча вважав себе безпартійним. 2010 року бізнесмен вперше став депутатом Верховної Ради від Партії регіонів. За більш ніж два роки роботи в парламенті він не запропонував жодного законопроекту чи навіть поправки до закону. Натомість підтримав пролонгацію перебування Чорноморського флоту Росії у Криму.

2012 року Столар знову балотується до Верховної Ради, але вже як самовисуванець по 217 округу (частина Оболонського району міста Києва). Що характерно під час виборів Столар намагався не афішувати зв’язок із Партією регіонів.

Але вибори бізнесмен тоді програв, незважаючи на вельми специфічну роботу з виборцями із використанням грошових знаків. Не допомогло й те, що командою Вадима Столара, як зазначалося в релізах, була зроблена укладка понад 18 000 м² асфальту, відремонтовано близько 130 старих дитячих майданчиків, і встановлено 13 нових, завезено 4 800 тонн піску та чорнозему у двори. Також робітники в одязі з логотипом Вадима Столара фарбували огорожі та ремонтували під’їзди.

У 2014 році Вадим Столар приєднався до партії УДАР Віталія Кличка, працював у патронатній службі мерії, а також у штабі політсили. Потім він пішов самовисуванцем до Київради. Вибори Столар виграв, оскільки УДАР висунув йому як опонента молоду активістку Ольгу Люльчак, яка не мала шансу на успіх.

Тоді у ЗМІ писали, що у Київраді Столар почав співпрацювати з так званою “групою Порошенка”, координуючи її позицію з позицією УДАРу.

У 2019 році Вадим Столар вдруге став депутатом Верховної Ради. Цього разу він обрався до парламенту вже від ОПЗЖ. Того ж року Столар профінансував партію Віктора Медведчука на 1,6 млн. грн.

У тому, що Столар фінансував ОПЗЖ жодного криміналу немає, – каже в коментарі “Апострофу” київський урбаніст Георгій Могильний, – Ця партія була парламентською і вона також отримувала фінансування і від держави. А от якщо силовикам вдасться довести колабораційну діяльність Столара, тоді інше справа“.

Як з гусака вода

Із ім’ям Вадима Столара пов’язані гучні скандали. Найвідоміший із них – піраміда інвестиційно-будівельної компанії “Еліта Центр”. Нагадаємо, “Еліта-Центр” брала в інвесторів, якими виступали майбутні власники житла, великі суми грошей на будівництво будинків, але будівництво жодного з них не закінчила. Власник компанії, громадянин РФ Олександр Волконський просто зник разом із залишками невитрачених коштів. Розслідування виявило тоді близько 2 тисяч постраждалих, які загалом віддали забудовникам близько 400 млн грн, або, за тодішнім курсом, близько 80 млн дол. США.

У 2007 році Олександра Волконського було затримано у Швейцарії, а 2008 року екстрадовано до України, де й відсидів 9 років. Проте грошей не знайшли та постраждалим їх не повернули. Втім, вже тоді чимало ЗМІ писали про те, що Волконський був ширмою в цій історії, а ключовими учасниками цієї епопеї нібито були Вадим Столар та його батько Михайло, які були серед співзасновників ТОВ “Компанія “Еліта-будінвест” – однієї з комерційних структур, що входили до групи компаній “Еліта-центр”, і в якій акумулювалися кошти майбутніх пайовиків житла. Проте Столару судового переслідування уникнути вдалося. Він проходив у справі “Еліта-центру” як свідок.

Як зазначали у ЗМІ, не в останню чергу уникнути проблем Столару допомогли близькі стосунки із сином тодішнього мера столиці Леоніда Черновецького – Степаном.

У 2011 році Вадим Столар втрапив у нову історію. Він поручився за кредити компаній, які поставили Держрезерву неякісного дизпалива на суму 160,63 мільйона гривень. Тоді на торгах Держрезерву єдиним конкурентом “Імоті Стар” стало ТОВ “Легендас-М”, очолюване довіреною особою Вадима Столара.

Другий переможець торгів Держрезерву — “ТОВ ВКП “СКБ”, який мав поставити паливо на суму 42,13 мільйона, за якого теж поручився Вадим Столар, поставив неякісне паливо і на нього теж було накладено штраф. Засновником третьої компанії (ТОВ “Столицяінвестбуд”), яка продавала Держрезерву товари за завищеними цінами та через яку держава втратила понад 40 мільйонів гривень, була дружина помічника Столара.

2014 року суд визнав Столара винним і зажадав заарештувати маєток Столара, проте той його не віддав, а “подарував” своїй дружині.

Вадим Столар також був одним з акціонерів “Конверсбанку” (CityCommerceBank), який збанкрутував у 2014 році. Ще один з акціонерів “Конверсбанку”, російський мільярдер Володимир Антонов, звинувачений владою Литви в розкраданні сотень мільйонів доларів, вважає, що Столар і троє інших викрали з “Конверсбанку” 13,3 мільйонів євро, що належить йому.

А у 2017 році провідні ЗМІ відкрито називали Столара “тіньовим”, а хтось навіть і “справжнім” мером столиці. Основні скандали були пов’язані із незаконною забудовою Києва. Зокрема, будівництво торгово-офісного центру поряд зі станцією метро “Театральна”, що під тиском киян став Музеєм Києва, а також забудова на Нікітській Слобідці. У другому випадку мати Столара, Яна, була співвласником, а отець Михайло – директором фірми “Майк”, на яку виводилася земля під будівництво.

Також Вадим Столар “засвітився” у виведенні 1 млрд грн із підрядника будівництва метро на Виноградар компанії “Київметробуд”.

Утім, влітку 2022 року з’явилася інформація про те, що Столар виходить із будівельного бізнесу. Проте експерти вважають, що це не більше ніж спроба сховати кінці у воді.

Це брехня. Немає жодних доказів тому, що він вийшов з будівельного бізнесу, – каже урбаніст Георгій Могильний, – офіційно компанії Столара записані на підставних, осіб і які девелоперські компанії йому належать достеменно невідомо. Сам же Столар офіційно нічого не будує“.

Чи допоможе меценатство?

Вадим Столар, незважаючи на свою негативну репутацію, завжди тримав ніс за вітром. Ось і зараз він своїй звичці не зрадив. Швидко відхрестившись від Віктора Медведчука, Столар став меценатом. Через свій благодійний фонд він почав допомагати ЗСУ та українцям, які постраждали від російської агресії.

Політолог Володимир Фесенко у коментарі “Апострофу” наголосив, що благодійний фонд Столару не допоможе.

“Обшуки у Столара – це сигнал елітам, що з цією людиною справу мати не варто. Я думаю, що у Столара зараз дуже серйозні проблеми. Зв’язок із Медведчуком та ОПЗЖ дуже токсичний і, на мій погляд, Столар після війни у велику політику та бізнес повернутися вже не зможе. А ось притягнуть його до кримінальної відповідальності чи ні, я не знаю. Це справа правоохоронців“, – сказав Володимир Фесенко.

Георгій Могильний навпаки вважає, що обшуки у Столара – ширма, а меценатство йому зарахується, і він знову вийде сухим із води.

“Справа в тому, що Столар провів до Верховної Ради певну кількість своїх людей. Деякі з них пройшли за списком ОПЗЖ, а деякі пройшли мажоритарними округами. Зараз ОПЗЖ заборонили, але депутати від цієї політсили залишилися і вони голосують в унісон зі “Слугами народу”, – каже урбаніст, – Наприклад, “Слуги народу” у союзі із залишками ОПЗЖ та групою “Відновлення України”, куди входить і Столар, протягли скандальний містобудівний закон 5655. Тому Столар владі потрібен. Я думаю, що його навіть можуть змусити показово скласти депутатський мандат, але на плаву він залишиться“.

Після повернення в Україну Вадим Столар за кілька днів знову збирався в Дубай. Однак на кордоні нардепа не випустили, і він змушений був залишитися на батьківщині.

Наразі подейкують, що Вадим Столар нібито має намір скласти депутатський мандат. На це у своєму телеграм-каналі натякнув голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, щоправда, не назвавши прізвищ. Сам Столар таке рішення не коментує. Можливо, він знову змінює тактику. На думку Могильного, він вчергове спробує залишитись на плаву, домовившись із владою.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *