Резолюція щодо танків та літаків для України – що вирішили в Європарламенті

Євродепутати ухвалили резолюцію до роковин повномасштабного російського вторгнення в Україну із закликом до країн ЄС розглянути передачу необхідної військової техніки. Йдеться про винищувачі, гелікоптери, ракетні системи, а також збільшення поставок боєприпасів.

Про це повідомляється на офіційному сайті Європарламенту.

Читайте також: Або розвалиться, або нова держава: Каспаров розповів про майбутнє РФ після поразки у війні

Висловилися “За” – 444 депутати, “проти” – 26, утрималися – 37. Фінального тексту резолюції з усіма поправками ще не опублікували.

Так, єврочиновники просять передати українським військовим необхідну допомогу, щоб країна могла не тільки захищатися, а й повернути під повний контроль всю територію у межах міжнародно визнаних кордонів.

Також у резолюції міститься заклик до країн ЄС погодити десятий пакет антиросійських санкцій, над яким зараз працюють, суттєво розширивши його. Просять подбати про більшу ефективність чинних санкцій і блокування лазівок для їх обходу.

Депутати закликали напрацювати юридичний механізм для конфіскації заморожених у країнах Європейського Союзу російських активів для подальшого спрямування коштів на відбудову України і компенсації постраждалим громадянам від війни.

Вказується, що після завершення війни Росія має виплатити значні репарації, які будуть направлені на відбудову України.

Також євродепутати висловили підтримку рішенню Європейської ради надати Україні статус держави-кандидата на вступ. Закликали Київ, Єврокомісію та Раду ЄС працювати над запуском переговорів про членство вже цього року.

Варто зауважити, що резолюція не є юридично зобов’язуючим документом, тільки висловлює політичну позицію.

Нагадаємо, секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що Росія, ймовірно, влаштує чергову масовану атаку на Україну в річницю повномасштабного вторгнення 24 лютого, але наша країна готова дати гідну відповідь.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *