Металурги заявили про небезпеку експорту металобрухту

У 2023 році українським меткомбінатам не вистачить брухту – їм може знадобитися до 1,7 млн тонн, а за заявою асоціації “УАВтормет”, брухтозаготівельники зможуть зібрати для металургів від 0,9 до 1,5 млн т сировини.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа” з посиланням на експертів галузі.

Так, “УАВтормет” вказує, що металургам знадобиться 800-820 тис. т привізного брухту, тоді як його збір складе 900-950 тис. т. Глава “УАВтормету” Володимир Бублей вважає, що якщо виробництво сталі в Україні зростатиме за рахунок покращення ланцюжків поставок завдяки розблокуванню портів, то металобрухтарі поставлять на метпідприємства 1,5 млн тонн сировини. Учасники ринку мають сумніви, що брухтозаготівельникам вдасться зібрати такий обсяг. “ГМК-центр” опублікував дослідження, згідно з яким обсяг брухтозбору у 2023 досягне 900 тис. т, що означає зниження на 10% порівняно з 2022. У Донецькій, Запорізькій, Сумській, Луганській, Миколаївській, Херсонській та Чернігівській областях обсяги заготівлі брухту очікуються майже нульові, а на Дніпропетровщині, Одещині та Харківщині буде зафіксовано падіння збору.

“Брухтозбір у 2023 році буде суттєво нижчим, ніж минулого року. Багато брухтозбірних майданчиків втрачено, переробне обладнання зруйновано, та й внаслідок мобілізації серйозно скоротилася кількість людей, які “своїми руками” збиратиму брухт”, – вважає Валентин Макаренко, голова правління “Дніпропетровського Втормета”. Він попросив брухтозаготівельників уточнити, як компанії можуть зібрати та переробити заявлені 0,9-1,5 млн т металобрухту.

Більшість представників брухтозаготівельних компаній вказують, що прогноз збору на 2023 рік тільки на перший погляд можна порівняти з цифрами 2022. Насправді, 500 тис. т було зібрано до початку бойових дій, а потім вивантажувалося на метзаводи протягом 1 півріччя. У той же час за 10 місяців війни заготівля брухту не перевищила 477 тис. т або близько 48 тис. т на місяць. Якщо проектувати це на 2023, то збір в Україні досягне до 600 тис. т, чого не вистачатиме металургам, які збираються збільшити обсяги виплавки сталі.

Асоціація “Укрметалургпром”, яка об’єднує усі метзаводи України, запросила на поточний рік 1,7 млн т металобрухту для виконання виробничих планів.

“Зрозуміло, що ці плани доведеться неминуче коригувати через дефіцит брухту на внутрішньому ринку. Тому більшість опитаних представників метзаводів схиляються до того, що 1 млн т привізного металобрухту буде “за щастя”. Але й тут є ризики – це експорт сировини”, – йдеться у матеріалі.

Володимир Бублей зазначив, що брухтозаготівельники у 2023 році вивезуть за кордон до 80 тис. т, але дані за січень показують, що було експортовано 11 тис. т металобрухту, що у річному еквіваленті перевищить 200 тис. т.

Вивіз брухту може досягти 300 тис. т. і випадання таких величезних обсягів загрожує катастрофічними наслідками для металургійної галузі України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *