Закупівлі продуктів Міноборони України – у Раді вказали на нові подробиці

За три тижні Міноборони України так і не виконало свою обіцянку прозвітувати членам антикорупційного комітету про актуальні ціни на продукти у закупівлях для українських військовослужбовців. Натомість відомство вимагає спочатку “обґрунтувати необхідність опрацювання питань, пов’язаних із депутатською діяльністю”. Через це нардепи ініціювали поправки до законопроєкту про прозорість оборонних закупівель щодо ринкових цін на них, конкуренції та точності визначення товарів.

Про це повідомила членкиня Національної ради з питань антикорупційної політики, народна депутатка Анастасія Радіна на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: В Україні створять громадську антикорупційну раду: для чого вона

“Міноборони, перепрошую, ви серйозно?! Чи означає це, що і обіцянка щодо розгортання Military Prozorro буде виконана аналогічно? Чекати на добру волю міністерства не планую. Вважаю, що парламент має взяти на себе відповідальність за зміну правил закупівель харчування і іншого забезпечення для військових під час війни”, – написала вона.

Радіна ініціювала додати поправки до проєкту закону №8381 про прозорість оборонних закупівель з приводу встановлення на них ринкових цін, точності визначення товарів і послуг, що закуповуються, та забезпечення конкуренції. Ініціативу вже ухвалили у першому читанні.

“По-перше, маємо встановити, що ціни закупівель не можуть бути вищими за ринкові ціни на відповідний період. По-друге, продукти потрібно буде закуповувати саме як продукти, не маскуючи їх вартість під необгрунтованими/неіснуючими послугами. Нарешті, умови закупівель мають стати максимально зручними для участі у них безпосередньо виробників та рітейл-мереж для забезпечення конкуренції”, – пояснила вона.

Також нардепка наголосила, що відписки на депутатські запити не допоможуть сховати ціни на продукти і товари для ЗСУ за період з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, тому що ціни все одно необхідно буде оприлюднити, згідно законопроєкту №8381 у редакції першого читання.

“Закликаю чиновників не розраховувати, що хвиля обурення мине і можна буде повернутися до ловлі “рибки” (або яєць у кілограмах) у тихій воді закритих закупівель”, – наголосила Радіна.

Нагадаємо, після скандалу із закупівлею продуктів для ЗСУ за завищеними цінами Міноборони спробувало виправдатись, заявивши, що оприлюднена інформація є нічим іншим, як навмисними маніпуляціями. Однак з’явилися нові деталі розслідування, згідно з якими ціни продуктів, закуплених МО та Держприкордонслужбою, відрізняються у кілька разів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *