“Переконливі ознаки”. Причетність Путіна до катастрофи MH17Сюжет

 Переконливі ознаки . Причетність Путіна до катастрофи MH17

Рятувальники несуть тіла пасажирів на місці аварії літака Boeing 777

Прокуратура в Гаазі звинуватила президента в РФ у причетності до падіння літака, але незважаючи на це, розслідування справи MH17 зупинили.

Прокуратура у Гаазі 8 лютого заявила, що російський президент Володимир Путін причетний до падіння літака рейсу MH17 Malaysia Airlines. Нагадаємо, борт був збитий ракетою Бук над Донбасом 17 липня 2014 року, коли він летів із Амстердама до Куала-Лумпуру. Усі 298 людей на борту загинули.

Вчора слідчі в Нідерландах заявили, що на основі перехоплених телефонних розмов є “переконливі ознаки” того, що Путін особисто схвалив передачу ракет бойовикам “Донецької народної республіки”. Ця заява була зроблена через кілька тижнів після того, як голландський суд визнав двох росіян та одного українця винними у падінні літака.

Що сказали слідчі?

У документі Об’єднаної слідчої групи шести країн, яка розслідувала інцидент, йдеться: “Є переконливі ознаки того, що президент Росії ухвалив рішення про постачання Буків бойовикам “ДНР””.

Правоохоронці заявили, що російські офіційні особи відкладали рішення про те, чи відправляти зброю своїм бойовикам на схід України, поки Путін був на святкуванні Дня Д (Відкриття Другого фронту) у Франції у червні 2014 року.

Прокурори у своїх свідченнях процитували два записи телефонних розмов. Першою була розмова між російськими офіційними особами у 2014 році, в якій один із них зазначив, що необхідне схвалення Путіна, перш ніж запит на зброю, зроблений бойовиками ДНР, може бути задоволений.

“Невідомо, чи згадується у запиті прямо система Бук. Але трохи пізніше на Донбас було доставлено важкі системи ППО, зокрема Бук, який збив MH17”, – заявили у прокуратурі.

Іншим дзвінком була розмова 2017 року між самим Путіним та колишнім ватажком “ЛНР” Ігорем Плотницьким, під час якої вони обговорювали військову ситуацію та обмін полоненими.

Але, незважаючи на ознаки, що вказують на причетність Путіна до падіння літака, прокурор Нідерландів Дігна ван Боцелар заявив на прес-конференції: “Розслідування досягло своєї межі, всі версії вичерпані, тому розслідування припиняється”.

Більше того, за його словами, Путін як глава держави користується недоторканністю. 

Боцелар також додав, що “хоча ми говоримо про вагомі ознаки, високу планку повних і переконливих доказів не досягнуто”.

Піт Плоеґ, який втратив свого брата під час аварії літака та очолює фонд захисту жертв MH17, сказав, що розчарований тим, що розслідування зайшло в глухий кут, але радий, що прокуратура представила свої докази причетності Путіна.

“Ми нічого не можемо з цим зробити, Путіна не можна притягнути до кримінальної відповідальності. Ми хотіли знати, хто зрештою несе відповідальність, і це ясно”, – додав Плоеґ.

Все одно винна Росія

Енді Крааг, голова Національного департаменту кримінальних розслідувань Нідерландів, заявив, що справу можна поновити з новими доказами.

“Наступні відповіді лежать у Росії. І поки в Росії не буде співпраці, ці відповіді залишаться там. Наші двері залишаються відчиненими”, – сказав він.

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що наша країна “старатиметься використовувати всі існуючі міжнародно-правові механізми”, щоб притягнути Путіна до відповідальності.

Австралія та Нідерланди також повідомили, що покладають відповідальність за аварію MH17 на Росію. Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте додав, що його країна продовжуватиме “закликати Російську Федерацію до відповіді” у міжнародних розглядах, включаючи скарги до Міжнародної організації цивільної авіації та Європейського суду з прав людини.

Реакція Кремля

Офіційний представник Путіна Дмитро Пєсков 9 лютого заявив, що Росія “не може прийняти” результати розслідування, оскільки не брала участі у цьому процесі. Він також сказав, що слідчі публічно не надали “підтверджуючих доказів”.

Пєсков також заявив, що припущення щодо особистої причетності Путіна не мають обґрунтувань.

“Ми знаємо, що був опублікований запис імовірної телефонної розмови (Путіна і Плотницького – ред.), в якій ні слова не йдеться ні про які озброєння. Навіть якщо припустити, що ця розмова могла бути справжньою. Тут я не можу ні підтвердити, ні спростувати, це не мої функції”, – наголосив представник Кремля.

“Інших розмов ніхто не публікував, тому нічого тут сказати неможливо”, – додав Пєсков.

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *