Данілов назвав умову перемоги у війні – Росію потрібно деколонізувати

Деколонізація Російської Федерації, яка хоче укласти так званий “мир” з Україною за корейським сценарієм, є єдиним запобіжником від її імперських зазіхань, тому “демонтаж” цього утворення треба розпочинати якнайшвидше.

Про це у статті “Внутрішня деколонізація Росії – подія, невідворотність якої має прийняти світ” написав секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов.

Як зазначає секретар РНБО, Росія – це “клаптеве колоніальне утворення, яке скріплене кривавими стежками геноцидів, репресій, масових вбивств і поневолення”.

Читайте також: Будьмо реалістами: Данілов спрогнозував, чи скінчиться війна до літа 2023 року

Водночас багнетів, на яких сидить Кремль, меншає, а руйнівної енергії невдоволення Росією більшає. “Серйозна розмова про те, як здійснити безпечний демонтаж Росії – на часі. Чим скоріше вона розпочнеться, тим швидше і безболісніше пройде весь процес“, – вважає Олексій Данілов.

На його переконання, лише зникнення РФ як цілісного суб’єкта історії і політики може стати запобіжником від імперських і постімперських зазіхань та забезпечити неповторення в будь-який спосіб її спроб вирішити “українське питання”.

Данілов одночасно підкреслив, що насправді Росія є не тільки проблемою України, бо “руський мір” розповзається гангреною, загрожуючи цілому світу.

Росія з її автократичним режимом, ресурсною економікою і новофашистською ідеологією вкотре не змогла скласти цивілізаційний іспит, залишившись територією суцільного насильства і зла, загрозою Україні і світу. Гарантії безпеки – десуб’єктивізація Росії як державного утворення, деколонізація територій, денуклеаризація і депутінізація населення“, – наголосив він.

Після воєнної перемоги України також необхідна внутрішня деколонізація самої Росії. І це має бути комплексна, продумана робота, яка включатиме низку тематичних треків.

Серед них:

  • опрацювання можливих сценаріїв внутрішньої деструкції РФ;
  • проведення консультацій та розробка планів з мінімізації ризиків неконтрольованого розповсюдження ядерної, біологічної, хімічної та іншої зброї масового ураження;
  • розробка політичної стратегії взаємодії з новими політичними територіальними утвореннями;
  • економічна модель взаємодії з урахуванням потенціалу та можливостей потенційних нових торговельних суб’єктів;
  • налагодження контактів та підготовка керівних кадрів для національних та регіональних республік;
  • розвиток мережі підтримки громадянського суспільства;
  • створення та популяризація медіаресурсів для підтримки антиколоніальних рухів всередині РФ;
  • відпрацювання системи люстрації, розшуку та видачі українським та міжнародним правоохоронним структурам військових злочинців, державних зрадників і колаборантів;
  • впровадження механізму відшкодування Україні з боку колишньої Росії завданих війною збитків.

Україна має привчати світ до думки, що Росія не має зберегтися в тих межах і в тому стані, в якому вона існує зараз, вважає Олексій Данілов, нагадавши, що у 1991 році Захід не був готовий до розпаду СРСР й Джордж Буш застерігав українців від “суїцидального націоналізму”, а в 2023 році американський президент каже, що США єдині в підтримці України.

Він зазначив, що наймасштабніші ідеї, як правило, спочатку викликають недовіру та скептичне ставлення, критику, відторгнення і неприйняття. Але поступово, якщо бути послідовними і наполегливими, емоційне відторгнення змінюється етапом раціонального аналізу, етапом прийняття нової реальності, а також етапами планування і реалізації.

Якщо заради безпеки людства необхідно створити прецедент, він має бути створений. Якщо потрібно знайти нові нестандартні підходи й інструменти, це буде зроблено, стверджує Данілов.

Нагадаємо, Олексій Данілов запевняє, що українські військові можуть зайти на територію Росії, якщо вимагатимуть обставини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *