Поїздка Зеленського до Європи – чого зміг досягти президент України

Президент України Володимир Зеленський здійснив дводенний вояж Європою. У середу, 8 лютого, він побував з візитом у Великій Британії, де зустрівся з главою уряду Ріші Сунаком, а також виступив перед Палатою громад, після чого відвідав Париж, де провів переговори з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Наступного дня Зеленський вирушив до Брюсселя, виступивши у Європарламенті. Головним лейтмотивом європейського турне стало питання здобуття Україною від союзників бойової авіації. Якими є шанси України за підсумками візиту Зеленського до Європи отримати літаки, а також далекобійну техніку і чому це питання не одного місяця, читайте у матеріалі “Апострофа”.

Тільки навчання пілотів

Поїздка Володимира Зеленського до Європи стала другим виїздом за межі України з моменту повномасштабного нападу Росії. Перший візит відбувся у грудні до Штатів. Тоді на порядку денному стояло питання передачі Україні танків. Наразі фокус уваги Києва зосереджений на тому, щоб отримати від наших західних партнерів бойову авіацію, якої гостро не вистачає для ведення контрнаступу та звільнення окупованих територій.

Утім, поки що говорити про блискавичні результати не доводиться. У випадку з Британією спочатку здавалося, що після яскравого виступу Зеленського перед Палатою громад (фраза “У Великій Британії король є пілотом ВПС, а в Україні сьогодні кожен льотчик ВПС – король” викликала овації) Туманний Альбіон оперативно підтримає наші прохання. Досягнуто домовленості щодо постачання броньованої техніки та далекобійної зброї, а також про початок підготовки українських пілотів. Ріші Сунак заявив, що постачання Великобританією винищувачів для українських військових є частиною переговорів. Утім, міністр оборони Великобританії Бен Уоллес виключив можливість швидкого надання винищувачів Україні.

В інтерв’ю ВВС Уоллес підкреслив, що постачання літаків потенційно можуть зайняти місяці. Міністр зазначив, що натомість Великобританія зосереджена на використанні альтернативного забезпечення повітряної оборони України. За словами Уоллеса, було б “реалістичніше і продуктивніше” передбачити, що Британія надасть Україні літаки в довгостроковій перспективі для забезпечення її безпеки вже після завершення війни з Росією.

Уоллес підкреслив, що його обов’язок як глави оборонного відомства – забезпечити Великобританію та НАТО літаками, необхідними для власної оборони. Він також відкинув пропозиції колишнього прем’єр-міністра Бориса Джонсона щодо надання Україні 100 бойових літаків “Тайфун”.

Читайте: За завітами Жукова: як виглядатиме великий наступ Путіна

За його словами, “Тайфуни” виробляються коаліцією різних країн, і для того, щоб відправити їх в Україну, потрібний їхній дозвіл. Він додав, що “Тайфуни” обладнані лише для бою у повітрі та не придатні для наземної атаки.

Літаки потрібні самим

Емоційний виступ Зеленського в Європарламенті також зустріли бурхливі оплески. У ньому президент України також попросив надати нам бойові літаки.

Президент Європарламенту Роберта Метсола зі свого боку також закликала країни ЄС якнайшвидше виконати прохання України та надати далекобійні системи та бойову авіацію.

Але, як далі з’ясувалося, давати літаки країни НАТО Україні або поки не готові, або поки не хочуть.

Зокрема, на саміті лідерів ЄС у Брюсселі прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Варшава не надаватиме Україні авіацію першою з країн НАТО.

Наша позиція тут однозначна. Можемо діяти лише спільно в рамках цілого об’єднання Північноатлантичного договору. Якщо таке рішення буде, то ми не будемо тими першими, хто надасть винищувачі, але, напевно, позитивно відповідатимемо на це“, – сказав Моравецький.

Читайте: У нас є свобода, дайте нам крила: чого досяг Зеленський у Лондоні

Він наголосив, що надати Україні сучасні бойові літаки першими могли б ті країни, у кого їх найбільше.

Моравецmкbй зазначив, що у Польщі недостатньо винищувачів, тому вона замовила нові F-35.

Прем’єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо також заявив, що його країна не може передати Україні винищувачі, оскільки сама їх потребує. Прем’єр сказав, що бельгійські винищувачі використовуються для захисту НАТО у країнах Балтії, а також повітряного простору Бельгії та Нідерландів.

А президент Франції Еммануель Макрон у Брюсселі, відповідаючи на запитання журналістів, взагалі сказав, що передача Україні винищувачів на спільній зустрічі із Зеленським та Шольцем не обговорювалася.

Хто перший?

Ситуація з авіацією дуже нагадує ту дипломатичну епопею, яку ми проходили під час танкових дипломатичних баталій.

“Говорити про те, що літаки нам не дають я не став би. 14 лютого пройде черговий Раммштайн, який називають авіаційним. На ньому і буде остаточно вирішено питання про літаки”, – говорить у коментарі “Апострофу” військовий експерт Олександр Коваленко.

“До надання літаків такі країни, як Британія та Франція підходять більш стримано, оскільки це тонша техніка, ніж танки. Справа в тому, що в країнах НАТО існує кілька видів винищувачів і вони різні за технічними характеристиками. До того ж, навчання пілотів більш триваліше, ніж танкістів”, – зазначив він.

На думку експерта, хтось має зробити перший крок, як було із танками.

“Я думаю, що перший крок зробить Франція, – вважає Олександр Коваленко, – Вона надасть першу ескадрилью. Франція та Великобританія зараз змагаються за вплив. До речі, Франція першою дала гаубиці “Цезар”, після чого таку зброю стали надавати й інші країни”.

Що стосується типів літаків, то, як вважає Олександр Коваленко, НАТО швидше за все зупиниться на F-16.

А ось директор Інституту світової політики Євген Магда вважає, що Зеленському не вдалося переконати європейських партнерів надати Україні бойову авіацію.

“Це питання не таке просте. Справа в тому, що тут є питання підвищеної ескалації. Бойовими літаками можна бити територією Росії (у визнаних міжнародних кордонах). Західні партнери цього бояться”, – каже Магда у коментарі “Апострофу”.

На думку Євгена Магди, країни НАТО чекають на рішення США. Якщо Америка погодиться дати Україні F-16, то процес піде.

Щодо української влади, то вона біжить попереду паровоза“, – сказав Магда, натякаючи на повідомлення глави Офісу президента Андрія Єрмака.

Зазначимо, Андрій Єрмак за підсумками вояжу Зеленського до Європи написав на своїй Телеграм-сторінці: “Питання далекобійної зброї та винищувачів для України вирішене. Деталі трохи згодом”.

Пізніше Єрмак свою посаду підкоригував і перед словом “вирішено” додав “можливо” .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *