Експерти закликали не допустити залучення Білорусі у війну проти України

У прес-центрі “Укрінформ” 8 лютого відбувся круглий стіл на тему: “Білоруська Платформа: публічна розмова про майбутнє”, організувало його “Агентство розвитку демократії та інформаційних свобод”.

Про деталі події розповіли у матеріалі видання “Матриця свободи”.

У заході взяли участь керівник БФ “Вільна Білорусь” Олексій Францкевич, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич, представник штабу Полку Кастуся Калиновського Андрій Шеучик, лідер організації “Молодий Фронт”, тричі поранений у російсько-українській війні боєць Полка Калиновського Денис Урбанович, представник руху “Вільна Білорусь” Павло Усов, радник Світлани Тихановської Олександр Добровольський, волонтерка Ірина Лукашенко, білоруський бізнесмен Павло Шарапін, дружина загиблого в бою під Лисичанськом Василя “Сябро” Парфєнкова Олена Гергель, політолог Євген Магда, історик Павло Гай-Нижник, співзасновник Центру Білоруських Комунікацій Максим Плешко, засновник БФ “Мечтанная Страна” Олексій Толкачов, директор ГО “Форпост” Олена Подолян, керівник Агентства розвитку демократії та інформаційних свобод Юрій Федоренко, та представники Міністерства культури та інформаційної політики України Макобрій Олександр та Трет’яков-Гродзевич Олексій. Модерував дискусію політтехнолог Руслан Рохов.

Олексій Францкевич закликав до створення Білоруської Платформи як “майданчика для напрацювання білорусько-українських планів щодо звільнення Білорусі”. Він розповів про переслідування незгодних з режимом на території Білорусі та попередив про проект створення “єдиної армії РФ та Білорусі”. Він закликав до спільних зусиль щодо деокупації Білорусі, як через завдання поразки російській армії та режиму, так і шляхом об’єднання білоруської опозиції.

Першочерговим завданням України на цьому етапі має стати недопущення прямої участі Білорусі до війни, сказав Ігор Тишкевич. На його думку, Білорусь не вступила повною мірою у війну через настрої населення і страх Лукашенка втратити владу в країні. Він зазначив, що Україні потрібно активніше впливати на білоруське суспільство та “наганяти страх на Лукашенка”.

Євген Магда запропонував 12 тез на тему відносин України та Білорусі, серед яких “Без демократичної Білорусі немає безпечної Європи” та “Без незалежної України незалежна Білорусь неможлива”.

Представник штабу Полку Калиновського Андрій Шеучик заявив, що Україні потрібна стратегія відносин з Білоруссю: “Немає жодної стратегії, жодного слова про те, що робитиме Україна з Білоруссю… Це політична воля України, і ми, полк Кастуся Калиновського, з цим погодимося”.

Денис Урбанович розповів про бунт у білоруських частинах у 2022 році, після якого Лукашенко провів часткову заміну офіцерського складу на громадян РФ.

Водночас начальник головного управління з інформполітики Мінкульту Олександр Макабрій висловив стурбованість відсутністю розуміння “з ким працювати в Білорусі, оскільки є багато суб’єктів з різними позиціями – Вільна Білорусь, Полк Кастуся Каліновського, Офіс Світлани Тихановської та інші”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *