Землетрус століття. Масштабні руйнування у ТуреччиніСюжет

Землетрус століття. Масштабні руйнування у Туреччині

Разрушения в Турции

На південному сході Туреччини в ніч на 6 лютого стався землетрус магнітудою 7,8 найсильніший на території країни з 1939 року.

Найпотужніший землетрус у Туреччині та Сирії здригнувся весь світ, загинуло понад 2300 людей у Туреччині. За даними Геологічної служби США, перший землетрус стався о 04:17 за місцевим часом, вогнище залягало на глибині 17,9 км поблизу міста Газіантеп на південному сході Туреччини. За даними Управління боротьби зі стихійними лихами та надзвичайними ситуаціями Туреччини, за першим землетрусом було понад 40 афтершоків. Другий землетрус магнітудою 7,6 стався у південно-східному турецькому регіоні Кахраманмараш.
 
Влада Туреччини повідомила, що другий землетрус стався на глибині 7 км. Його епіцентр знаходився в районі Ельбістану провінції Кахраманмараш.
 
Величезні руйнування
 
Міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу заявив, що постраждали 10 міст – Газіантеп, Кахраманмарас, Хатай, Османія, Адіаман, Малатія, Шанліурфа, Адана, Діярбакир та Кіліс.
 
Поштовхи відчувалися в Анкарі та інших турецьких містах, а також по всьому регіону – на Кіпрі, у Лівані.
 
Для усунення наслідків землетрусу ВПС Туреччини задіяли транспортні літаки. Зі Стамбула на південь країни перекинули близько тисячі добровольців для участі в пошуково-рятувальних роботах. Міноборони Сирії повідомило, що мобілізує свої сили по всій країні для рятувальних робіт та допомоги постраждалим.
 
 
Не перший раз
 
Як зазначає СNN, у середньому у світі відбувається менше п’яти землетрусів магнітудою близько 7,8 на рік. У самій Туреччині, де такі стихійні лиха трапляються часто, за останні 25 років сталося сім землетрусів магнітудою 7,0 і вище.
 
Поштовхи від землетрусу відчувалися навіть у Гренландії.
 
“Якщо подивитися на розподіл землетрусів магнітудою 7 і вище з початку інструментальних записів (приблизно з 1900 р.), то сьогоднішня подія M7.8 – найбільший землетрус, коли-небудь зареєстрований у цьому регіоні, – зазначила Стівен Хікс, сейсмолог з Університетського коледжу Лондона – Більшість великих землетрусів відбулося вздовж Північного Анатолійського розлому на півночі Туреччини”.
 
Туреччина знаходиться в одній із найактивніших сейсмонебезпечних зон у світі.
 
1999 року понад 17 тисяч людей загинули після потужного землетрусу в районі Ізміту на північному заході країни.
 
Світ допоможе
 
Європейський Союз заявив, що спрямовує рятувальні команди до Туреччини після того, як Анкара попросила ЄС про допомогу. “Команда з Нідерландів та Румунії вже в дорозі”, – повідомив комісар ЄС із кризового управління Янез Ленарчич, додавши, що активовано механізм цивільної оборони блоку.
 
Президент Еммануель Макрон заявив, що Франція готова надати екстрену допомогу Туреччині та Сирії. “Наші думки із сім’ями загиблих”, – написав він.
 
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте оголосив, що голландська пошуково-рятувальна команда приєднається до пошуків тих, хто вижив у Туреччині та Сирії. У своєму твіті він також висловив співчуття президентові Туреччини Ердогану, сказавши: “Мої думки – з усіма жертвами цього серйозного стихійного лиха”.
 
“Велика Британія готова надати будь-яку допомогу”, – заявив прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак, додавши, що його думки з народами Туреччини та Сирії.
 
Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна, незважаючи на війну, “готова надати необхідну допомогу для подолання наслідків стихійного лиха”. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що Україна “глибоко засмучена загибеллю людей та шкодою”, завданою землетрусом.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *