Відставка Резнікова – чому це питання зависло

У неділю, 5 листопада, інформпростор України підірвала новина про скору відставку міністра оборони Олексія Резнікова. Повідомлялося також, що місце Резнікова займе глава ГУР Кирило Буданов. Більше того, про це рокирування публічно заявив голова фракції “Слуга народу” у Верховній Раді Давид Арахамія. Втім, вже в понеділок Арахамія дав задній хід і повідомив, що відставки Резнікова не буде принаймні цього тижня. Для чого це було зроблено, розбирався “Апостроф”.

Епопея зі звільненням Резнікова з інформаційної бомби остаточно перетворилася на фарс. Заява голови фракції “Слуги народу” Давида Арахамії про те, що Олексія Резнікова вже найближчим часом відправлять у відставку з посади міністра оборони, після чого призначать міністром стратегпрому, означало, що це рішення остаточне і оскарженню не підлягає.

Проте все пішло не за планом: спочатку Резніков під час прес-конференції, яку він провів за кілька годин до зборів фракції “слуг”, зазначив, що останнє слово у цьому питанні залишається за Зеленським. А пізніше, після заяви Арахамії, міністр оборони заявив, що Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості йому очолити не пропонували, а якби й запропонували, то він відмовився б.

Читайте також: Буданов, тримай оборону: чого чекати після звільнення Резнікова

“Якби раптом мені така пропозиція надійшла б від президента України чи прем’єр-міністра, то я відмовився б від неї, бо я не маю експертизи, яка б дозволяла мені якісно бути міністром Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості. Тому я думаю, що це помилка”, – наголосив міністр.

Тим часом новину про відставку Резнікова підхопили російські пропагандистські ЗМІ, які у своїх публікаціях не приховували із цього приводу радості.

Проте Кремль традиційно не вгадав із політичними розкладами в Україні. Вже наступного ранку Арахамія дав задній хід і написав на своїй сторінці в Telegram: “Чекаємо на призначення глав МВС та СБУ. Кадрові зміни у сфері оборони протягом цього тижня не відбудуться” .

Колега Арахамії з фракції Мар’яна Безугла пояснила ситуацію більш детально: “Ризики для системи в цілому перед Рамштаймом і враховуючи можливий наступ оцінюємо”.

Водночас тривали міркування про ймовірного наступника Резнікова – голову Головного управління розвідки Кирила Буданова. Мовляв, він – чинний військовослужбовець, а з 2019 року керувати Міноборони може лише цивільна особа. “Ну ось. Прочитали нарешті всі Закон про призначення на посаду Міністра оборони цивільної особи. Рєзніков поки що на посаді Міноборони. Буданов на ГУР. Коли писатимемо книгу про нашу перемогу, прошу ось цю частину не вставляти, щоб не було соромно перед наступним поколінням”,написав нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк на своїй Telegram-сторінці. Втім, як зазначають експерти, це обмеження не більш ніж формальність – для того, щоб звільнитися зі Збройних сил вистачить одного рапорту, то особливих затримок у разі рішення щодо Буданова не виникне.

Відреагували на скандал із можливою відставкою Резнікова та в Офісі президента. Радник голови ОП Михайло Подоляк закликав не спекулювати на тему відставки міністра оборони. За його словами, Резніков “вкрай ефективний у комунікації з нашими партнерами”.

“Війна не закінчилася, у нас занадто складні переговори щодо ракет підвищеної дальності, штурмової авіації, логістичного забезпечення снарядами. Нам потрібно дуже багато і патронів, і снарядів, і амуніції. Цим постійно займався Резніков” , – пояснив він.

За словами Подоляка, якщо говорити про заміну Резнікова, “треба розуміти, чи знайдемо ми таку кандидатуру, яка зможе на себе ці питання перебрати та отримати довіру і добрі особисті стосунки“.

Про це, до речі, у коментарі “Апострофу” говорив і колишній офіцер СБУ, експерт Інституту майбутнього Іван Ступак, який звертав увагу на те, що Рєзніков зумів вибудувати теплі стосунки з головою Пентагону Ллойдом Остіном.

У свою чергу, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник у коментарі “Апострофу” зазначив, що під час війни слід уникати перестановок у силових відомствах. Це можна робити лише у разі нагальної потреби.

“Я оцінюю роботу Олексія Резнікова на 4 з плюсом, що дуже непогано. Тому його заміна – досить ризиковане рішення. Тут є сенс не приймати поспішних рішень. Невідомо, наскільки ефективнішим буде Резнікова його наступник” , – зазначив він.

Олексія Мельника також насторожує ідея переведення на посаду голови МО генерала Буданова: “Знімати Буданова, який теж досить ефективний на своїй посаді, немає сенсу”.

З іншого боку, експерт вважає, що Олексій Рєзніков має нести політичну відповідальність за те, що в нього сталося у міністерстві.

“Але скандал у міністерстві оборони жодним чином не позначився на ЗСУ, оскільки ЗСУ має найвищий рівень довіри у суспільстві”, – резюмував Олексій Мельник.

А ось політолог Володимир Фесенко у коментарі “Апострофу” висловив думку, що немає нічого страшного у заміні керівників силових відомств під час війни: “Я тут не бачу проблеми. Змінили ж голову СБУ? Від цього гірше не стало”.

А ось займатися хайпом і змагатися один з одним, хто з нардепів перший повідомить якусь новину з кулуарів влади під час війни, на думку Фесенка, неприпустимо.

“Безумовно, хайп з боку Арахамії був. Давид поспішив викласти в соцмережах рішення Офісу президента, яке ще не затвердили остаточно. Чому це трапилося – для мене загадка. Для початку потрібно було погодити з Резніковим та Будановим”, – зазначив Володимир Фесенко .

Політолог переконаний, що рішення щодо зміни керівників силових відомств затверджував особисто президент.

“У нас, на жаль, існує погана традиція, коли міністри про своє звільнення дізнаються із соцмереж або ЗМІ. Щодо Резнікова, то я припускаю, що він після повідомлення Арахамії зателефонував Зеленському і дізнався все особисто”, – каже Володимир Фесенко.

Політолог вважає, що переміщення Резнікова питання вирішене. Але у Буданова, на думку Фесенка, немає бажання бути міністром оборони. Як розповіли “Апострофу”, через фальстарт питання про відставку може бути відкладено на 2-3 тижні.

Це рішення вже точно станеться після чергового засідання у форматі Рамштайне, яке відбудеться 14 лютого. Інша справа, що за цей час Банковій потрібно остаточно визначитися з тим, хто саме замінить Резнікова“, – відзначило наше джерело в уряді.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *