Винищувачі для України – коли США вирішить допомогти нам зі зброєю

У вівторок, 31 січня, керівник американського Держдепартаменту Ентоні Блінкен у ході брифінгу заявив, на тлі терористичного альянсу Кремля і Тегерана, США та Ізраїль дійшли висновку, що саме це є основною причиною, чому союзникам слід задовольнити всі оборонні запити України. Блінкен фактично закликав владу Ізраїлю відкрито приєднатися до антипутінської коаліції, сприяючи ЗСУ. Про те, чому у Білому домі активізувалися, демонструючи готовність максимально підтримати Україну, читайте у матеріалі “Апострофа”.

Танки добре, але авіація – краще

Представники нинішньої команди президента Джо Байдена та консервативна частина минулої республіканської адміністрації Дональда Трампа з початку вторгнення ведуть жорстку дискусію, як слід допомагати Україні, щоб вона швидше викинула окупантів зі своєї території. Поки прихильники Трампа закликають до “великої звітності” щодо витрат на Україну, фактично натякаючи на те, що США не повинні допомагати Києву, решта республіканського істеблішменту постійно демонструє невдоволення тим, що команда Байдена робити “недостатньо” у плані військової допомоги нашій країні.

Як заявив днями екс-глава Пентагону Марк Еспер (2019-2020), США та Захід мають якнайшвидше надати Україні літаки та оперативно-тактичний ракетний комплекс ATACMS, оскільки ЗСУ слід розбити армію РФ до її ймовірного повторного повномасштабного наступу в березні.

За його словами, політика Заходу щодо нашої країни вірна, але часу на “розгойдування” вже не залишилося. Військова допомога, яку обговорили та погодили на восьмому Рамштайні, не встигне дійти до березня, коли РФ планує повторно наступати, побоюється Еспер.

Замість того, щоб реагувати на загрозу російського наступу, я б волів бачити, що українці перейдуть у наступ вже зараз, поки росіяни все ще намагаються навчити, спорядити та організувати своїх військових, розбити їх та виштовхнути з української території“, – сказав екс-міністр оборони США

Марк Еспер переконаний, що постачання такої зброї не призведе до ескалації, якою лякають росіяни і закликає Білий дім рішуче діяти.

“Екс-глава Пентагону виступає від імені американського ВПК та політичних яструбів, які всередині Штатів зараз жорстко опонують трампістам та лівим демократам, які виступають проти допомоги Україні. Еспер та його соратники, з одного боку, зацікавлені у зміцненні двопартійного консенсусу щодо допомоги Україні, а з іншого – вони вже націлюються на президентську кампанію 2024 року. Еспер публічно відстоює зовнішньополітичні ідеї, що поєднують класичних республіканців та консервативну частину демократів“, – каже “Апострофу” голова Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Ракетний інтерес Києва

Нещодавні удари по військових об’єктах в Ірані в політичному плані можуть бути наслідком американського невдоволення надто тісним зближенням Кремля з Тегераном і явною загрозою надання Ірану російських ядерних технологій. У цьому сенсі слова Блінкена щодо сприяння Україні також можуть бути зовнішнім проявом дискусії щодо того, що Ізраїлю була б вигідна відкрита участь в антипутінській коаліції.

З цього випливає, що нещодавні слова Джо Байдена, який спочатку як би відмовив Києву у наданні винищувачів, можуть бути просто політичним маневром. Тим більше, про те, що рух щодо надання ракет і літаків почався свідчить і той факт, що найближчим часом президент США Джо Байден обговорить з президентом України Володимиром Зеленським можливість постачання американських винищувачів і ракет з великою дальністю на Україну. І хоча швидше за все, будуть озвучені якісь обмеження, передача літаків та ракет – питання часу.

У цьому контексті слід згадати про президента Франції Еммануеля Макрона, який допустив можливість передачі ЗСУ бойової авіації за умови, що вона не використовуватиметься “на російській території”.

Західні партнери поки не поспішають з поданням бойової авіації та ракет ATACMS, здатних “діставати” цілі на відстані 300 км через нібито “побоювання”, що війна переноситься на територію РФ, але це політичні заяви, зазначив у коментарі “Апострофу” військовий експерт Дмитро Снєгірьов.

“По танкам були такі ж аргументи. Удари по Енгельсу показали, що війна вже йде на території агресора. З ракетами ATACMS питання складніше, але не варто виключати, що за певних обставин Пентагон надасть нам таку допомогу, але при цьому повністю засекретити факт передачі. Про неї можна буде дізнатися лише за непрямими ознаками, коли “бавовна” гримітиме на російських військових об’єктах“, – каже Дмитро Снєгірьов.

Все для розгрому Росії

Наступний аспект полягає в тому, що Білий дім та представники Республіканської партії демонстративно загрожують Москві військовим розгромом. У цьому сенсі слова Еспера про необхідність знищити російський наступальний потенціал вкладаються у логіку його колег-республіканців.

Восени минулого року, коли в Кремлі буквально щодня загрожували Україні та Заходу ядерною зброєю, радник Трампа з нацбезпеки Джон Болтон дав зрозуміти, що у разі ядерного удару по Україні США змушені будуть ухвалити рішення щодо ліквідації Путіна.

Поцікавтеся у іранського генерала Касема Сулеймані, що буває, якщо ми вирішимо, що хтось становить загрозу для Сполучених Штатів“, – заявив Джон Болтон. Він нагадав про ліквідацію іранського генерала, якого на Заході вважають організаторами багатьох терористичних атак. Насамперед проти ізраїльтян.

Пізніше екс-глава ЦРУ Девід Петреус в ефірі ABC News сказав, що у разі ядерного удару по Україні, навіть тактичного, Вашингтон буде змушений знищити все окупаційне угруповання росіян в Україні (включаючи і окупований Крим), а також відправити на дно весь флот росіян у Чорному морі.

Для Путіна такі дії стали б повним розгромом, на якому зараз наполягає Марк Еспер.

Еспер, як і Болтон і Петріус, не обтяжений ніякими посадовими зобов’язаннями і формально може говорити, і робити все, що не суперечить вимогам закону. Наївно вважати, що персони такого рівня настільки жорстко і відверто висловлюватимуться виключно для “загального розуміння” ситуації. У Кремлі уважно відстежують такі заяви, але як вони реагуватимуть на них – інше питання“, – каже Віталій Кулик.

Така позиція американського істеблішменту, зазначив експерт, може змусити Путіна форсувати процес повторного масованого удару по Україні, а може, навпаки, змусити його перейти до інших тактик військово-політичного тиску.

У будь-якому випадку, враховуючи настрій США та європейських еліт загалом, найближчі кілька місяців будуть на користь Україні. Який би зараз хід не зробив Путін, він вестиме лише до погіршення кремлівських позицій“, – резюмував Віталій Кулик.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *