Саміт Україна-ЄС – яких рішень очікує Київ

Київ очікує від 24-го саміту Україна-ЄС, який відбудеться у Києві 3 лютого, проміжної позитивної оцінки своїх євроінтеграційних зусиль, а також низки конкретних рішень.

Про це розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Уряду.

Він зазначив, що на порядку денному саміту Україна-ЄС будуть питання секторальної інтеграції української економіки до європейського простору.

Зокрема, для нас важливо отримати довгостроковий доступ усіх українських товарів до ринку ЄС без квот і мит. Також ми сподіваємося на прогрес у питанні приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та у приєднанні до Єдиного роумінгового простору. залишається і питання “промислового безвізу”, – уточнив прем’єр.

За його словами, очікуються також важливі дискусії щодо фінансової допомоги Україні для швидкого відновлення енергетики, інфраструктури та пошкодженого житла.

Читайте також: Перший транш у 2023 році: Євросоюз передав Україні 3 мільярди євро

У Європейському Союзі зазначили, що майбутнє спільне засідання членів Європейської комісії та представників уряду України у Києві стане можливістю для безпосередньої взаємодії сторін для “подальшої каталізації ініціатив на роки вперед”, повідомив високопосадовець Єврокомісії на умовах анонімності, пише “Інтерфакс-Україна”.

Він уточнив, що йтиметься про фінансову, гуманітарну, бюджетну підтримку, імплементацію санкцій Євросоюзу, виконання Угоди про асоціацію, роботу поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі, а також наступні кроки з реформ.

“Що стосується наближення України до єдиного ринку ЄС, то це частина Угоди про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі. Ми говоритимемо, як ще більше зняти бар’єри для українського експорту“, – сказав чиновник.

Він додав, що триває робота щодо приєднання України до роумінгу до ЄС, триває пошук довгострокового рішення.

Народний депутат Марія Мезенцева, заступник голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом в ефірі марафону “Єдині новини” розповіла, що Україна також очікує на погодження угоди про лібералізацію автотранспортних шляхів.

За її словами, мова піде і про економічне відновлення та торгівлю – зараз Україна торгує без мит і тарифів, це тимчасовий захід, який потрібно продовжити. Обговорюватиметься і питання включення до єдиної Єврозони платежів та інших торгових договорів.

Як повідомляв “Апостроф”, 27 січня, Рада Європейського Союзу вирішила продовжити санкції проти окремих секторів російської економіки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *