Заборона чиновникам їхати за кордон

Після гучних відставок скандали на цьому не завершилися. Схоже, політичний клас в нашій країні так і не відчув різницю між довоєнним життям та нинішньою скрутною ситуацією, в якій опинилася наша держава. Після кількох скандальних історій за участі чиновників – заступника генерального прокурора Олексія Симоненка та нардепа-“слуги” Миколи Тищенка – з поїздками на моря, у Кабміні ухвалили постанову, яка обмежує подібні виїзди народних обранців, але навряд вона працюватиме насправді. Чому так – “Апострофу” розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Днями стався доволі гучний скандал: народний депутат від “Слуги народу” Микола Тищенко поїхав у Таїланд, розповсюдивши через посольство України анонс своєї зустрічі зі співгромадянами. В результаті суспільство не оцінило добрих намірів політика і вибухнуло сотнями жартів на цю тему, рекомендуючи Миколі Тищенку “перевірити Монако та Куршавель”, а також заснувати власний “Батальйон Пхукет”. На додачу нардепа виключили з партії і фракції.

Пізніше РНБО, а потім і Кабмін прийняли рішення, аби припинити подібний “туризм”. Але в рішенні Кабміну щодо закордонних поїздок нардепів, оприлюдненому в ЗМІ в п’ятницю, 27 січня, не було жодного сенсу. Справа в тому, що вони не мають жодного відношення до уряду, який не має права їм щось забороняти взагалі – він має право ухвалювати рішення стосовно підпорядкованих структур. Нагадаю, є й рішення РНБО – це орган, який має право їх приймати та вводити указами президента. Але стосовно цього є цікаві моменти – чи мала РНБО право це робити, чи ні – це нехай юристи розбираються. Справа в тому, що зараз нема правового статусу війни, є воєнний стан, який вводиться, коли є небезпека нападу, і він не зовсім відповідає нинішній ситуації в Україні. Є певний перелік питань, коли є воєнний стан, та інший – коли є стан війни.

Читайте: Кабмін оприлюднив документ про заборону виїзду чиновників: що не так з постановою

В нинішній ситуації багато рішень влади мають символічний характер.

Звісно, на державних службовців згадана постанова Кабміну має впливати. Але подивіться – скоро вже рік, як почалась повномасштабна агресія, а “відпускне” рішення ухвалили лише зараз, в той час як це треба було зробити чи не одразу після вторгнення. Окрім того, якби не було скандалів з Миколою Тищенком та іншими, ніхто б нічого не ухвалював. Такі рішення мають функціонувати не тому, що журналісти щось викопали і показали, а тому, що вони мають прийматися апріорі.

Насправді, поїздки “на моря” будуть, звісно, відбуватись і далі, причому масово. Питання лише в тому, хто ближчий до влади – в того й більше можливостей. Звісно, вам підпишуть відрядження у голови Верховної Ради, якщо ви з ним в хороших стосунках.

Мають бути певні правила, які не можна порушувати, а не прийти і сказати “Руслан (Стефанчук, спікер ВР, – “Апостроф”) – ми з родиною хочемо з’їздити відпочити, підпиши будь ласка відрядження” – і він підпише, бо нема проблем в тих, хто з владою дружить. Вигадати можна все що завгодно, особливо зважаючи на те, як той же Стефанчук за гроші брав в оренду квартиру тещі, наприклад – про що ми взагалі говоримо?

На жаль, зараз неможливо провести повноцінне, правильне соцопитування під час війни та отримати таким чином достовірну інформацію. Але якби була така можливість – опитування, скоріше за все, показало б дуже невисокий рівень довіри до Верховної Ради, і з точки зору іміджевих і репутаційних моментів ті, хто втрапив у “відпускні” скандали, вже нічого не можуть зробити – як кажуть, “пізно пити Боржомі”.

Тут можна пригадати хоча б недавній скандал з Оленою Шуляк, головою партії влади, яка прийшла до безногого бійця ЗСУ в госпіталь і почала з ним влаштовувати розборки – на цьому фоні Тищенко та інші “відпускники” бліднуть та відходять на третій план. Але Шуляк, яка таке вчинила, виключила Тищенка з партії – уявляєте цинізм людини, яка продовжує після цього ще коментувати щось, обговорювати. Словом, нардепи як їздили на моря, так і їздитимуть, скандали виникатимуть і далі, але особливо це вже нікому не зашкодить – нижче падати нікуди, та й навколовладні політики або службовці зможуть “порішати” питання в давно знайомий і звичний спосіб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *