Масові звільнення в Україні – чому так відбувається

Українська політика зараз стала настільки непублічною, що важко зрозуміти стимули, які могли спровокувати масові звільнення у владі.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів політтехнолог Олексій Голобуцький.

Читайте також: Зеленський відправив у відставку п’ять голів обласних держадміністрацій

Так він прокоментував, зокрема, останні кадрові зміни у вигляді звільнення з посади заступника голови Офісу Президента Кирила Тимошенка, а також низки керівників областей.

“До Кирила Тимошенка було багато питань і до війни, і під час війни. Ми бачили всі ці скандали, останній з приводу американської машини, на якій він їздив. Більше того, в ОП він відповідальний за регіональну політику. Якщо настільки визнана неуспішною діяльність п’яти губернаторів, то логічно, що і до Тимошенка є питання. Зараз важко суспільству продати тему, що середні та нижчі керівники щось неправильно роблять, а на верху все чудово. Але всього до кінця ми не знаємо”, – зазначає він.

Зараз складно зрозуміти, що могло стати стимулом для звільнення. З одного боку, це виглядає як тиск громадськості, але є певні міркування, що це був певний тиск Заходу.

“Ми зараз живемо в такій інформаційній бульбашці, ми хочемо чути лише позитивну інформацію, все інше ми часто сприймаємо за діяльність російського ІПСО. Але я читаю західну пресу і там не всі у захваті від того, що відбувається в Україні, тобто у них є претензії“, – пояснює експерт.

Так, наступний рік стане серйозним випробуванням для України, адже в США очікуються вибори президента. Тоді як частина Республіканської партії відверто критично відноситься до матеріальної військової допомоги, яку надають Штати Україні, саме у плані контролю розподілу. Деякі прибічники Трампа прямо пишуть, що в Україні – корупція, що немає демократії, є багато проблем, і не розуміють, “чому американці мають за це платити”. Це все також впливає. Тому Україна має показувати не лише успішну боротьбу на полі бою, а й зміни.

Експерт наголосив, що корупція під час війни є неприпустимою. Потрібно боротися з цим явищем, щоб після перемоги не залишилося корупційної складової.

“Так, в таких історіях покарання у нас отримують дуже мало людей, особливо, чим вище посада, тим складніше людину посадити. Але ту роботу, яку має робити влада, вона робить, мається на увазі відставки. А далі вже питання до правоохоронців та судової системи, які зараз неабияк активізувалися. Будемо сподіватися, що найближчим часом ми побачимо реальні справи, які будуть доводити в судах і реальні строки для людей, яких звинувачують у дуже серйозних злочинах, особливо на тлі війни”, – додав Олексій Голобуцький.

Нагадаємо, раніше заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко написав заяву про звільнення з посади. Згодом замість нього призначили ексголову Київської ОВА.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *