Укртютюн попросив нардепів про відстрочку реформ тютюнового ринку

Українська асоціація виробників тютюнових виробів “Укртютюн” заявила, що виробники не можуть виконати одну вимогу нового закону про зміну пачок сигарет, оскільки через війну виникли суттєві проблеми зі зміною обладнання.

Про це йдеться у статті видання РБК-Україна.

У грудні 2021 року було прийнято закон, згідно з яким тютюнові компанії з січня 2024 зобов’язані збільшити площу медичних попереджень на пачках всіх видів тютюнових виробів до 65 % від розміру упаковки, а одинична пачка сигарет повинна мати форму прямокутного паралелепіпеда.

Асоціація звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням відтермінувати ці норми закону на період після війни.

На думку “Укртютюна”, підготовка до виконання вимог закону потребує структурного технічного і технологічного оновлення виробничих потужностей, що передбачає імпорт, налагодження і випробування обладнання, яке виготовляється виключно під замовлення. Однак у зв’язку із воєнними діями, ракетними обстрілами всієї території України, руйнуваннями енергетичної і транспортної інфраструктури, виробники тютюнових виробів в Україні позбавлені можливості провести переоснащення своїх ліній, забезпечити доставку, встановлення, налагодження роботи, випробування необхідного обладнання.

На думку економічного експерта Бориса Кушнірука, коли законодавці наприкінці 2021 року ухвалювали вимогу змінити форму пачок цигарок, ніхто не знав про початок повномасштабного військового вторгнення 24 лютого 2022. У грудні 2021 ті строки проведення заходів з відповідного переоснащення виробничих потужностей тютюнових фабрик вважались цілком виваженими і достатніми.

“Ситуація зараз геть інша. Ніхто з виробників, у тому числі і тютюнові компанії, не мають технологічної можливості проводити переоснащення виробництва. Ніхто зараз не впевнений у строках завершення війни, тому ніхто не наважиться завозити в Україну обладнання, яке може бути знищено внаслідок ракетних обстрілів. Як і самі виробничі потужності тютюнових фабрик”, – вважає експерт.

У разі, якщо відтермінування не відбудеться, “Укртютюн” прогнозує, що український тютюновий ринок буде переорієнтовано на імпортну продукцію, при цьому локальне виробництво буде зупинено.

Тому існує велика ймовірність, що після війни відновлювати виробництво вже не матиме сенсу. А якщо Україна втратить тютюнове виробництво, разом з ним вона втратить і валютну виручку та одного з найбільших платників податків – останні роки тютюнова галузь генерувала майже 7% всіх податкових надходжень до державного бюджету України, пише РБК-Україна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *