Наступ Росії в Україні в 2023 році – аналітики назвали сценарії

Існує два сценарії ймовірного повторного великого наступу Росії на Україну – окупаційні війська можуть спробувати наступати у районі Луганської області або намагатимуться відбити контрнаступ українських військ, при цьому скориставшись дезорганізованістю ЗСУ у цей період.

Так думку висловили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

За словами експертів, маючи на меті створити умови для затяжної війни проти України, “рішучі стратегічні дії” РФ у 2023 році можуть мати кілька варіантів розвитку подій, які не виключають один одного.

Так, окупаційні війська можуть зорієнтуватися на повному захопленні Донецької та Луганської областей, адже наразі це залишається офіційними військовими цілями Кремля та є, хоч і складними, проте найбільш досяжними завданнями РФ.

Читайте також: Найкращий період для наступу: Резніков розповів, коли чекати нового штурму від РФ у 2023 році

Додаткові сили до Луганської області Росія перекидає ще з 2022 року, окрім цього проводяться й інші важливі заходи, що можуть посприяти наступальній операції у цій області. При цьому, на думку аналітиків, наступ на півдні України у Херсонській чи Запорізькій областях, малоймовірний, оскільки річка Дніпро поділяє лінію фронту в Херсонській області та є серйозною перешкодою для маневру.

Російські ешелоновані польові зміцнення на Херсонщині та великі мінні роботи в Запорізькій області вказують на те, що російські сили віддають пріоритет оборонним операціям в обох областях.

Також, у разі великого контрнаступу українських військ, російські сили можуть спробувати успішно відбити контрнаступ ЗСУ та позбавити Україну ініціативи, знищивши значну частину механізованих сил української армії. На думку аналітиків, якщо РФ досягне успіху в таких діях, це може потім дозволити російським силам розвинути контрнаступ, щоб використати дезорганізовані та виснажені українські сили.

В ISW додали, що російські війська могли готуватися до великої наступальної операції або, як альтернатива, до більших “зривних атак”, не рахуючи загальнонаступної операції.

При цьому, в ISW вважають, що наступ Росії на північ України з Білорусі наразі є малоймовірним, проте Кремль забезпечує гнучкість планування і, ймовірно, розширить російську військову присутність у Білорусі у період, що передує запланованим великим навчанням (які, можливо, можуть підтримати бойову операцію) у вересні 2023 року.

Раніше ми писали, що країна-терористка Росія планує створити двохмільйонну армію для забезпечення стратегічного резерву. Для цього Кремль збирається провести чергову хвилю мобілізації і вже активно облаштовує навчальні центри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *