ЗМІ дізналися про терміни 10 пакету санкцій ЄС проти РФ

ЗМІ дізналися про терміни 10 пакету санкцій ЄС проти РФ

Євросоюз поступово послаблює економіку Росії

Дипломати ЄС неохоче говорять про деталі нового пакету санкцій проти Росії, оскільки важливо не втратити ефекту несподіванки.

Євросоюз планує прийняти 10 пакет санкції проти Росії до саміту Україна-ЄС 3 лютого. Про це повідомляє Польське агентство друку (PAP) у четвер, 12 січня.

Вказано, що останніми днями у Брюсселі “набирає обертів” робота над черговим пакетом санкцій, про що раніше цього тижня говорила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Про те, що робота над черговим пакетом санкцій прискорилася, підтвердив постійний представник Польщі при ЄС Анджей Садось.

“Робота дійсно прискорилася. Польща з групою країн, що аналогічно мислять, зараз пропонує нові санкції”, – сказав він.

За словами одного із джерел, причиною прискорення роботи над санкціями є майбутній саміт Україна-ЄС. Каталізатором також є майбутня річниця повномасштабної збройної агресії Росії проти України.

Втім, дипломати ЄС неохоче говорять про деталі нового пакету санкцій проти Росії, оскільки, як вони наголошують, важливо не втратити ефекту несподіванки.

Проте, як стало відомо, планується чергова спроба запровадити санкції проти експорту російських діамантів. Для бюджету Росії вартість цього експорту оцінюється у 4,5 млрд євро.

Нові санкції також стосуватимуться продукції подвійного призначення, яка потенційно може бути використана російськими військовими. Санкційні списки також мають бути розширені за рахунок осіб, відповідальних за агресію Росії та воєнні злочини.

Планується також запровадження санкцій проти Білорусі через те, що вона продовжує підтримувати військові дії Росії проти України. Як повідомив один із європейських дипломатів, йдеться про синхронізацію білоруських санкцій з російськими, особливо галузевими, у тих сферах, де Мінськ співпрацює з Москвою у військовому плані.

Водночас прийняття санкцій у ЄС завжди потребує одностайності. У цьому контексті деякі дипломати побоюються, що Угорщина може затягувати прийняття нових обмежень, як це вже неодноразово робила в минулому. Джерело PAP зазначило, що Будапешт вже оголосив, що не погодиться на деякі прізвища у списках санкцій.

Нагадаємо, 16 грудня Євросоюз запровадив дев’ятий пакет санкцій проти Росії. У його рамках застосовуються заходи експортного контролю щодо товарів подвійного призначення та низки технологій, введено заборону на експорт товарів космічної промисловості та безпілотників, а також розширено заборону щодо нових інвестицій у російський енергетичний сектор та заборонено нові інвестиції у гірничодобувний сектор, за винятком видобутку певних корисних копалин. Також під санкції потрапили майже 200 людей.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *