Експерти пояснили рішення скасувати аукціони в Prozorro

Кабінет міністрів оголосив про скасування електронних аукціонів у Prozorro, що закріплено постановою уряду №1495. Аукціони скасовуються на 6 місяців, а причиною рішення названо блекаути.

Про це йдеться у статті Фокусу “Торги без аукціонів? Чому скасування електронних аукціонів не вплине на систему публічних закупівель”.

Зміни не стануть причиною скасування торгів – наголошує в.о. директора ДП “Прозорро” Наталя Шимко: “Навіть за відсутності аукціонів у системі Prozorro і надалі проводитимуться конкурентні закупівлі, що дозволятимуть заощаджувати кошти. Система автоматично визначатиме найбільш економічну вигідну пропозицію на основі цін, які надали постачальники при подачі своєї тендерної пропозиції”.

Керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Радзієвський і Партнери” Юрій Радзієвський пояснює: через блекаути учасники торгів не мають доступу до системи, і коли призначені аукціони, то учасники не можуть брати в них участь: “Права таких учасників порушуються. Задля вирішення проблеми ініційовано такі зміни. Скасовуються аукціони, а переможець торгів буде визначатися за найменшою запропонованою ціною”.

Заступниця міністра економіки Надія Бігун каже, що уряд на 6 місяців змінив правила проведення торгів, забезпечивши рівний доступ до Prozorro саме через енергетичну нестабільність. Скасовується лише один елемент – коли суб‘єкти торгуються, а сама система працюватиме.

У Міністерстві інфраструктури кажуть, що система торгів без аукціону дозволяє підвищити конкуренцію та посилити підготовчий процес до торгів: “Учасники мають приходити на торги зі зваженою та вирахованою остаточною ціновою пропозицією. Тобто ціновий фактор залишається ключовим при виборі виконавця”.

Експерти впевнені – призупинка аукціонів Prozorro не є “зрадою”.

“Якщо вимикається світло, при перепідключенні на генератори інтернет починає працювати через 1-3 хвилини. А час на зміну ціни в учасника 2 хвилини. І це критично”, – каже експертка із закупівель Проєкту реформи оборонних закупівель Неллі Стельмах. Вона зауважила, що аукціони повернуться, коли налагодиться ситуація з енергопостачанням.

Екс-гендиректор ДП “Прозорро” Василь Задворний повідомив, що коли аукціонів немає, учасники матимуть більше часу на відправлення пропозицій.

Отже, Prozorro після ухвалення урядом постанови про скасування електронних аукціонів продовжує функціонувати, замовники оголошують тендери, а учасники подають цінові пропозиції, і переможець визначається за найнижчою ціновою пропозицією. Такий підхід не лише дозволить брати участь у торгах більшій кількості постачальників, але й позитивно впливатиме на економію коштів замовників.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *