Представник Мінінфраструктури прикриває російські схеми до АМПУ

В українських портах виявили підпільні склади із залізною рудою, за інформацією СБУ та Офісу Генпрокурора, понад 160 000 тонн руди належали російському олігарху з пулу Кремля Алішеру Усманову. Сировину заарештували на 1,8 млрд грн.

Про це пише Informator.

Слідство стверджує, що компанія російського бізнесмена наближена до Путіна.

“Встановлено, що знайдена партія залізняку належить компанії російського олігарха, що входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва кремля Алішера Усманова. Після 24 лютого цього року на нього накладено санкції РНБО України, США та Євросоюзу. За оперативною інформацією, приховану сировину представники країни-агресора намагалися нелегально переправити морськими судами на територію Росії”, – йдеться у повідомленні пресцентру СБУ.

Як пишуть журналісти, схема виглядала так: компанію зареєстрували в одній із країн ЄС, у 2021-2022 з іншими компаніями РФ задекларувала транзит через Україну до країн Азії руди на суму понад 1,3 млрд грн.

Щоб уникнути податків, зборів та реєстраційних процедур, службовці фірми використовували механізм так званого “перерваного транзиту”. У Генпрокуратурі повідомили, що руду не планували вивозити за межі України. Насправді посадовці компанії відвантажували товар резидентам України, не сплачуючи при цьому митних платежів.

Таким чином збитки, завдані державі, становили понад 118 млн грн.

АМПУ при цьому не коментує ситуацію. За інформацією журналістів, АМПУ може допомагати “не помічати” проблему заступника міністра інфраструктури Юрія Васькова. Як зазначається, саме він від АМПУ займається питанням “російського” портового бізнесу в Україні, і “давно “напрацював” на низку справ про держзраду”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *