У Мінвідновлення розказали про команду, що працює над законопроектом 5655

Члени команд Міністерства цифрової трансформації, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення) та профільного комітету Верховної Ради будуть відповідати за втілення законопроекту 5655 про реформування містобудівної галузі власною репутацією.

Про це в ефірі “Радіо НВ” заявив заступник віцепрем’єра, міністра з відновлення України Мустафа Найєм.

“Зараз є два міністерства, які взяли на себе цю відповідальність – втілювати цю реформу в життя. Є (віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації) Михайло Федоров, є (віцепрем’єр, міністр з відновлення України) Олександр Кубраков, є наші команди, є я, є наша заступниця пані (Наталія) Козловська. За час роботи у державних органах ці люди жодного разу не протягували щось підкилимно, не вводили в оману і не просували якусь корупційну маячню. Робити такі речі надалі ризикуючи своєю репутацією ніхто не збирається”, – сказав Найєм.

“Ми будемо втілювати цей закон безпосередньо працюючи з усіма зацікавленими сторонами, у тому числі з критиками, органами місцевого самоврядування, правоохоронними та антикорупційними органами. Для втілення реформи треба напрацювати понад 50 нормативних актів, які будуть підписані кожним з нас особисто, і за які ми готові нести відповідальність”, – додав заступник міністра.

За його словами, впровадження приватного контролю за ходом будівництва призведе до поліпшення ситуації і підвищення конкуренції у цій сфері так само як це відбулось у сфері приватного нотаріату. “(У приватного контролера будівництва) буде кримінальна відповідальність. Вона можливо буде впроваджуватися в життя, а може й не буде – це покаже час. Але якщо ми вже пішли шляхом децентралізації, демонополізації – то йдімо по ньому до кінця. Ті, хто зараз пручається, кажуть – вибачте, будуть створюватися приватні контролери. А що, державні контролери спрацювали? Покажіть мені державного контролера, якому довірятимуть протестувальники проти незаконної забудови, або забудовник, який хоче побудувати щось нормальне, а йому не дають”, – додав Найєм.

Він також відзначив, що Мінвідновлення планує залучити західних партнерів до втілення законопроекту на практиці. “Ми запропонували три варіанти: ви можете особисто увійти в робочі групи, які будуть займатися напрацюванням правових актів, друге – ви можете надати своїх експертів, або ви можете допомогти тим антикорупційним органам, які не мають можливості найняти своїх експертів – профінансувати це. І на додаток, ми будемо вам звітувати щодо кожного кроку. І якщо щось піде не так, і потрібні будуть якісь законодавчі кроки, внести нові законопроекти – ми готові це зробити. Ми такі пропозиції зробили тричі”, – підкреслив він.

За його словами, міжнародні експерти, зокрема, мають контролювати підготовку підзаконних правових актів, які будуть напрацьовуватися до набуття законом чинності через пів року після його підписання. Зокрема, йдеться про документацію щодо Містобудівної палати при Мінвідновлення. “Потрібно, щоб цьому органу довіряли, щоб цей контрольний орган міг втручатися в роботу забудовника, органів місцевого самоврядування, державної влади, щоб попередити незаконну забудову, скасувати її, проводити контрольні заходи на будівництвах, які вважаються незаконними або де є порушення”, – додав Найєм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *