Ринок електронних сигарет має контролюватись через значні втрати бюджету

Нелегальний ринок електронних сигарет зростає шаленими темпами, і на кінець 2022 року понад 50% електронних пристроїв та сумішей для паління ввезені до України контрабандою. Через це держбюджет щомісяця не отримує від 280 млн грн у вигляді податків. А з 1 січня 2023, після збільшення офіційних акцизів, втрати бюджета складатимуть від 560 до 800 млн щомісяця.

Про це заявляє журналіст Сергій Лямець.

Він зазначає, що за ці кошти можна було б регулярно купувати засоби захисту чи дрони для наших військовослужбовців.

столичні кіоски, де продаються електронні сигарети без акцизних марок

“З 1 січня 2021 рідини для електронних сигарет оподатковуються акцизом, а виробництво та продаж рідини для електронних сигарет можливе тільки з ліцензією. Напевно, автори змін в податковому кодексі і законі України розраховували легалізувати цей ринок і збільшити доходи в бюджет. Але по факту, щонайменше 3,5 млн електронних девайсів для паління щомісяця завозяться до України контрабандою. Якщо у легального продавця популярний електронний пристрій для паління Elf bar на 1500 затяжок після оплати мита, акцизу та сплати ліцензії коштує 370 грн, то нелегальний лише 200 грн. З однієї такої нелегальної сигарети державний бюджет не отримує 80 грн. Мова йде як мінімум про 280 млн грн неотриманих державою податків. Звісно, мої розрахунки доволі орієнтовні…Впевнений, що йдеться про набагато більші суми – бо окрім акцизу, офіційні продавці ще сплачують ПДВ та вартість ліцензії. А контрабандисти цього не роблять”, – обурюється експерт.

З січня 2023 року влада в три рази підвищить офіційні акцизи на електронні сигарети. За прогнозами Лямця, доля контрабандних електронних сигарет ще більше зросте. А втрати державного бюджету за різними розрахунками складатимуть від 560 млн грн – до 800 млн грн недоотриманих податків щомісяця.

“Ринок електронних сигарет в Україні є одним з найбільших у світі. Але держава не отримує стабільні прибутки, бо неефективно бореться з порушниками. Вітчизняні контрабандисти, які раніше нелегально вивозили вироблені в України сигарети до Європи, тепер змінили профіль, і “імпортують” електронні сигарети та рідини. Товар їде через кордон з Польщею, Словаччиною, Словенією. Питання до Державної Митної Служби та до Державної податковою служби – яким чином до України потрапляють електронні сигарети без оплати мита та без акцизних марок? Цікава тема для розслідування Бюро економічної безпеки та Генеральної прокуратури”, – обурюється блогер.

Лямець вважає, що Нацполіція має ретельніше боротись із порушниками в точках продажу, бо на вулицях Дніпра та Києва працюють незаконні кіоски, що продають електронні сигарети без акцизних марок, а в Одесі та Львові контрабандні сигарети продаються навіть в торговій мережі. На думку журналіста, поліція має жорсткіше боротись із телеграм-каналами, які продають нелегальні електронні сигарети навіть неповнолітнім з доставкою поштою.

Скрін одного з телеграм-каналів, де торгують контрабандними електронними пристроями для куріння

“З контрабандою та продажами нелегальних електронних сигарет та рідин до них, потрібно боротись як свого часу із нелегальним гральним ринком… По іншому вони не зрозуміють. Тільки жорстке покарання порушників – від контрабандистів до продавців”, – вважає Сергій Лямець.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *