Наступ ЗСУ на Крим – Чубаров розповів про тенденції у Криму

Операція Збройних сил щодо звільнення Мелітополя буде ключовим фактором для деокупації Криму. Росіяни масово поки не тікають з півострова, але процеси, які там спостерігаються, вже свідчать про те, що настрої серед окупантів не святкові. Про те, що відбувається в Криму і чому категорично важливо видворити росіян за межі півострова – в ефірі Апостроф TV пояснив голова Меджлісу кримськотатарського народу РЕФАТ ЧУБАРОВ.

– Які настрої в Криму? Наскільки росіяни готові воювати за нього?

– Жителі Криму ретельно роздивляються навколо. Вони спроможні випрацьовувати свій власний аналіз і думки навколо того, що відбувається в житті. Вони є свідками того, як у Криму накопичуються російські війська, які продовжують звозити з території росії. Джанкойський район, і прилеглий до нього Совєтський є військовими хабами. Там багато не лише військовослужбовців, а й військової техніки, зокрема ракетної. Вони намагаються дещо переправити у Херсонську область.

Читайте: Немає ніяких “червоних ліній”: Буданов розповів, як Україна звільнятиме Крим

Жителі Криму бачать, як продовжується спорудження різних укріплень, і про це також говорять представники місцевої окупаційної влади, зокрема, гауляйтер Аксьонов. Одночасно мешканці Криму бачать, що відбувається на материковій частині України, прислуховуються до того, що говорять наші політики, зокрема президент України. Наприклад, розмірковування Зеленського про те, що ми ще не починали, але будь-яка справа і дія починається з думок у головах людей, і можна сказати, що звільнення Криму вже почалось. Це дуже надихає багатьох людей. Мова про сотні тисяч кримських татар та українців, які залишаються відданими Україні.

– Кримський міст на повну потужність не функціонує. Вже зимовий період, коли неспокійне море, неспокійна Керченська протока, важче використовувати пороми. І навіть суходільні дороги, що ведуть із Криму до материка – в зоні досяжності української артилерії. Яким чином до Криму потрапляють зброя і військові?

– Одразу скажу про суходол. Дорогу з окупованого Криму через частину окупованої Херсонської області, Маріуполь Донецької і на Ростовську область рф – використовується лише для виїзду з Криму, щоб спрямовувати вантажі з півострова. Ми не бачили й не знаємо даних, щоб у зворотному напрямку з території росії по цій дорозі з суходолу перекидали техніку.

Міст через Керченську протоку частково відремонтований, але не до такої міри, щоб обслуговувати цивільні автомобілі й вантажівки, пов’язані з бізнесом. Тут прерогатива дається військовим вантажам. Цього достатньо, щоб наповнювати Крим. Міст частково використовується, але зрозуміло, що його можливості обмежуються тими підривами, які відбулись у вересні.

Дивіться: ЦАР та велика Україна: у Буданова виявили цікаву карту Росії

Що стосується поромів, які обслуговують цивільне населення через Керченську протоку, Краснодарський край і місто Керч, так само десантних кораблів, якими перекидають військову техніку – для них ці шторми не являють небезпеки. Росія перекидає і накопичує техніку і людські сили. Це цілком об’єктивно, і про це нам говорять не лише експерти, а й наші місцеві люди. Недавно нам повідомили, що біля села Новостепове розмістили містечко військовослужбовців, а це достатньо близько до Херсонської області. Вони або укріплюють оборону, або готують війська до нападу.

– Ми бачимо, що росіяни починають укріплюватись в різних напрямках. Про окопи в Криму ми говорили. Також і Мелітополь намагаються укріплювати, і далі вздовж узбережжя, тому що бояться наступу українців на різних напрямках. Зокрема Залужний давав коментар, що Мелітополь є точкою, яка дала би вогневий контроль і за перешийком, і за частиною Кримського півострова, і могла би бути плацдармом для можливого наступу.

– Ми з великою повагою ставимося до компетенції військових. Якщо це пов’язано з інформаційними забезпеченнями інших військових операцій, тому так говориться, нехай це буде в руках військових. Ми почекаємо. Для нас головне, щоб ЗСУ проривались на будь-якому напрямку.

Удари ЗСУ працюють на дезорієнтацію противника, на зростання паніки в російському суспільстві. Ми завжди слідкуємо за такими розмірковуваннями, діями, що відбуваються навколо Криму, а Мелітополь у військовому плані – це ворота до Криму.

Якщо ЗСУ візьмуть Мелітополь, це означає, що буде перерване сполучення по суходолу – це дуже важливо для знесилення російських окупаційних військ в Криму. Це перше. Друге – з Мелітополя наявними артилерійськими системами будуть забезпечуватись удари навколо перешийку і Кримського півострову. І головне, що звільнення Криму відбувається з Запоріжжя, Мелітополя і далі на півострів з лівого берегу Дніпра. І здається, цього разу виключень не буде.

– З одного боку, Крим любили називати ще в радянській пропаганді плавучим авіаносцем, з іншого боку експерти кажуть, що в різних війнах в різні століття не вдавалось його втримати навіть як фортецю, що Крим якраз брали, бо його можливо було взяти. До яких зараз інсинуацій і обіцянок вдається російська окупаційна влада?

– Тут нічого не змінюється в сутності російського імперіалізму і російських шовіністів. Так було в Криму в XIX столітті, коли звільнених від військової служби солдат в імперській армії, які відслужили 25 років, спрямовували до Криму і там створювались цілі поселення. Потім їм звозили жінок з росії, створювали родини, народжували дітей, – це об’єктивна історія Криму, про яку, на жаль, поки що мало знають громадяни, але, дай Боже, колонізація буде стосуватись і освітньої сфери.

Дивіться: В окупованому Криму партизани вивісили прапор України на вежі: відео

Так вони робили після депортації кримсько-татарського народу вже за радянські часи. Прибережні міста – Ялта, Алушта, Гурзуф, Севастополь – заселялися не просто етнічними росіянами, а офіцерами НКВС, пізніше вже КГБ. Тобто обирали тих, хто міг би колонізувати Крим і зробити його насправді російським. А головне – вичавити звідти людей, що є корінними для цього півострова.

Зараз вони роблять те саме, і цього разу, я вже в цьому впевнений, не буде такого ліберального ставлення до цих поселенців, вони всі виїдуть із Криму, залишивши нашу землю.

– Не усвідомлювати, що Крим не буде російським – досить важко. Зрозуміло, що зараз зростає потуга ЗСУ, зрозуміло, що підтримка цілого світу дуже важлива, і що в росії не вистачить сил це витримувати. Коли говорять – ми вам дамо землю, або вашим родичам, там, де вони не можуть це контролювати, це означає, що закінчились гроші? Бо ж гроші треба давати зараз, а обіцянки землі коли-небудь родичам, коли ви загинете у війні, роздавати мабуть легше.

– Бандити завжди розпоряджаються майном жертви, яке вони захопили. Навіть пішовши з Криму, росіяни будуть намагатись залишитись у Криму майже мільйоном поселенців, яких вони поселили в Криму майже за 9 років російської окупації, а тепер ще й хочуть заселити там через роздачу земель.

Наші дії будуть послідовними і ми вже напрацьовуємо позиції для того, щоб не лише Україна як держава вимагала, щоб колоністи покинули нашу землю. Це має бути і справою наших партнерів.

– Тим часом приїжджі вже залишають територію Криму. Зрозуміло, що коли стає більше солдат, коли лунають вибухи – це страшно, і люди хочуть виїжджати. Але чому така черга утворюється одразу після вибухів і чому вони тікають?

– Те, що в рази збільшився потік тих, хто хоче виїжджати, ми пов’язуємо з вибухами і взагалі позитивними прогнозами щодо подальших дій ЗСУ. Ті, хто усвідомлює, що незаконно там живуть і користуються краденим майном, потроху залишають Крим.

– Вони виїжджають із речами назовсім чи це настрій перечекати, побачити, що буде і спробувати повернутись?

– Тотального вибуху на ринку нерухомості ми ще не бачимо, але помітне збільшення пропозицій щодо продажу вже маємо. І на тлі зростання пропозицій щодо продажу нерухомості практично нульовий попит на цю нерухомість – це головна тенденція, яку ми зараз помічаємо в Криму.

Подальші ж дії з боку ЗСУ, якщо Мелітополь буде звільнено, призведуть до того, що потік тих, хто виїжджає, перетвориться на річку.

– А як реагує бізнес? Чи є збільшення пропозицій продажу кримського бізнесу?

– Дуже цікаво читати місцеві пабліки, і особливо кримських людей, бо ми знаємо фактично кожного з таких пропагандистів-блогерів, особливо тих, хто з’явився в Криму після окупації у 2014 році. Тут дуже важливо вчитуватись у їх стенання, плач, що Крим перетворився на територію, куди не приходять жодні гроші, у Криму наявні всі товари і послуги, але ціни на них неймовірні, у порівнянні з регіонами росії. Ціни зросли.

Крим відчуває не просто наслідок тих санкцій, що здійснюються проти країни-агресора і Криму як окупованої території, але й те, що російські бізнесмени, які пов’язували своє майбутнє з Кримом, вже чітко усвідомили, що Крим буде звільнено. Будь-яка внесена туди копійка – пусте витрачання грошей, і ми не можемо говорити ані про курортний сезон наступного року, ані про те, що буде реалізований той чи інший проект.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *