Фінські депутати вимагають передати Україні танки Leopard 2

Постачання Фінляндією Україні навіть невеликої партії танків німецького виробництва Leopard 2 започаткує дискусію про необхідність постачання танків іншими країнами Європи. Leopard 2 мають перевагу над радянськими озброєннями, і їх достатньо в країнах ЄС.

З таким зверненням до уряду Фінляндії виступили депутати фінського парламенту Андерс Адлеркройц (SFP), який представляє комітет із оборони та голова партії “Зелених” Атте Харьянне. Текст звернення опублікував Guildhall.

“Успіх України заснований не тільки на потужній волі захищатися, але також на допомозі, наданій Заходом у вигляді озброєнь і тренувань. Ця допомога і визначить, скільки триватиме війна. У наших же інтересах, інтересах Європи та вільного світу, щоб ця війна закінчилася якнайшвидшою перемогою України… Матеріально-технічна допомога Україні має продовжуватися і має бути посилена”, – йдеться у зверненні.

Депутати зазначають, що низка озброєнь все ще виключається зі списків допомоги Україні, серед них і сучасні західні танки.

“Такі танки значно посилили б бойові можливості України на полі бою. Нові типи озброєнь вимагають підготовки, тому раціонально і розумно надати Україні велику кількість танків одного типу, управлінням якими Збройні Сили України зможуть бути ефективно навчені. Танк німецького виробництва Leopard-2 ідеально підходить для цього завдання. Тисячі його модифікацій були побудовані з кінця 1970-х і поряд з іншими країнами, і використовуються в Німеччині, Нідерландах, Швеції, Данії, Іспанії, Норвегії, Польщі та Фінляндії”, – йдеться у зверненні.

Фінляндія має близько двохсот танків Leopard 2, констатують депутати.

“Географічні особливості обмежує наші можливості щодо передачі великих обсягів критично важливого озброєння. Але сигнал про готовність надати навіть невелику кількість танків, міг би дати початок європейському дискурсу з цього питання. Зробити це необхідно зараз”, – наголошується у зверненні.

Раніше в Національній Асамблеї Франції, член комітету з оборони Жан-Шарль Ларсоньє заявив про необхідність передачі Україні важких французьких танків Leclerc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *