Допомога США Україні – Конгрес затвердив надання допомоги

У п’ятницю, 23 грудня, в Конгресі США остаточно прийняли важливу поправку щодо урядового бюджету на 2023 рік, в якій закладено додаткову допомогу Україніта партнерам Штатів для протистояння російській агресії у розмірі 44,9 мільярда доларів.

Про це повідомляє “Голос Америки”.

Читайте також: ЗРК Patriot, снаряди до HIMARS та багато іншого: що у новому пакеті військової допомоги США для України

Сенат схвалив законопроект 22 грудня, а 23 грудня його підтримала Палата представників (законодавці нижньої палати Конгресу США) 225 голосами «за», ще 201 – «проти». Документ також підписав президент США Джо Байден.

За поправку проголосували 216 демократів, а також дев’ять республіканців, семеро з яких не повернуться у новому скликанні у 2023 році.

Також документ включає продовження на п’ять років заборони співпраці США з РФ у військовій сфері. Більш того, Штати домагатимуться виключення Росії з міжнародних організацій, у тому числі з G20.

Головні статті витрат по Україні передбачають:

  • до $14,5 млрд – на передачу Україні майна із військових запасів рішенням президента США;
  • $9 млрд – на закупівлю військової допомоги для України, включаючи надання обладнання, навчання, логістики та постачання на підтримку ЗСУ;
  • $13,37 млрд – економічна та бюджетна підтримка України;
  • $6 млрд – на стримування РФ у Європі;
  • ще $800 млн на іншу допомогу Україні.

Бюджетний рік у США починається з жовтня 2022 року. Фінансових документів у Штатах є ціла низка. Зокрема, Omnibus Bill for Fiscal Year 2023 (HR 2617) є загальним бюджетом США із відомостями щонайменше 12 великих законів щодо фінансування всіх сфер життєдіяльності країни. У ньому закладено ті самі 45 мільярдів доларів для України та союзників Вашингтона у спеціальній поправці.

Водночас є ще HR 7776 James M. Inhofe National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2023 – державний бюджет Штатів, кошти звідки підуть на роботу держорганів, враховуючи оборонні. У ньому закладено 800 мільйонів доларів військової допомоги для України. Кошти вже прийнято у Конгресі в обох палатах, а президент США підписав 23 грудня.

Нагадаємо, після візиту до США Володимир Зеленський повідомив, що повертається додому із чудовими новинами – з’явилося чітке розуміння, як буде посилено оборонні здібності України в найближчі місяці.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *