Зустріч Зеленського та Байдена – у чому полягає основа допомоги США Україні

Зустріч Володимира Зеленського з Джо Байденом є надзвичайно важливою для України – її результатом можуть бути як постачання країні систем Patriot, так і ракет ATACMS або безпілотників Grey Eagle та Reaper, а також визнання Росії країною-агресором.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військово-політичний аналітик Юрій Федоров.

“Найважливіше у цьому візиті, як мені здається, те, що в Конгресі Сполучених Штатів найближчими днями має бути ухвалений закон про виділення 44,9 мільярда доларів для допомоги Україні – економічної та військової” , – висловився аналітик.

Читайте також: Візит Зеленського до США: стали відомі нові деталі

Він підкреслив, що закон має бути ухвалений до того моменту, коли після різдвяних канікул у Палаті представників Конгресу США більшість перейде до республіканців, які виграли вибори до Конгресу у листопаді цього року. Саме тому виступ Зеленського перед конгресменами та сенаторами, а також зустрічі з керівниками оборонних комітетів Конгресу є дуже важливими для того, щоб голосування за цим законом пройшло гладко, і щоб він отримав суттєву більшість голосів в американському Конгресі.

“Від цього дуже залежатиме допомога Україні наступного року. Тому, на мій погляд, цей візит принципово важливий”, – заявив Федоров.

Крім того, відомо, що президент Байден зустрінеться з Володимиром Зеленським, і там обговорюватимуться вже конкретні питання забезпечення допомоги Україні – озброєннями, фінансами тощо.

Також експерт висловився про можливе оголошення РФ країною-агресором – за його словами, такого ще в історії Сполучених Штатів не було.

“Є така практика як оголошення тієї чи іншої країни державою – спонсором тероризму, і відповідні санкції та процедури запровадження санкцій у цьому випадку обумовлені. А ось, що буде у разі оголошення Росії країною-агресором, – це дуже цікаво в юридичному та політичному плані, тому що в законі мають бути позначені ті санкції, які Сполучені Штати можуть і повинні застосувати проти Росії в цьому випадку, та визначено процедури запровадження цих санкцій – хто має їх оголошувати: президент, Конгрес чи президент разом із Конгресом” , – резюмував Юрій Федоров, додавши, що на його думку, ці питання будуть обговорюватися під час візиту президента Зеленського до Сполучених Штатів.

Раніше ми писали, навіщо, на думку експерта, Зеленський полетів до Байдена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *