Спецтрибунал по злочинам росії – Кориневич розповів, як триває робота

Україна має кілька шляхів для створення міжнародного трибуналу щодо злочину агресії країни-терористки РФ проти нашої держави, кожен з яких передбачає участь ООН.

Про це повідомив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич в інтерв’ю Укрінформу.

Перший варіант створення міжнародного трибуналу – це угода України та ООН, яка ґрунтуватиметься на відповідній резолюції Генеральної Асамблеї.

Читайте також: Зеленський вимагає засудження енергетичного терору з боку РФ: звернення до Радбезу ООН

Тобто Генасамблея рекомендує секретаріатові та генеральному секретарю укласти відповідну угоду з Україною про створення трибуналу”, – пояснив дипломат.

Другий варіант – багатосторонній договір України з іншими державами про створення трибуналу. Варто зауважити, що чим більше країн візьмуть у ньому участь, тим ширше міжнародне визнання він отримає.

І третій варіант – угода між Україною та регіональною європейською організацією, а саме: Європейським Союзом, Радою Європи чи ними обома.

Участь ООН у будь-якому разі вагома. Тобто навіть якщо врешті це не буде трибунал, заснований на угоді України з ООН, то все одно цьому судовому органу має бути надана підтримка з боку Генеральної Асамблеї у вигляді відповідної резолюції. Тому що підтримка Генасамблеї – це одразу легітимність, авторитет і міжнародне визнання”, – наголосив Антон Кориневич.

Зараз Україна разом із партнерами напрацьовують проєкт резолюції Генасамблеї, що визначить необхідність притягнення країни-агресорки РФ за всі найтяжчі злочини, які та скоїла на українській території, і міжнародні злочини. Також документ повинен містити положення про необхідність притягнення до відповідальності саме за злочини агресії.

“[Резолюція] підтримуватиме для цього всі наявні механізми й інструменти – діяльність Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні, ООНівської спільної слідчої групи, надісланих в Україну міжнародних експертів, а також роботу українських правоохоронців”, – додав посол.

За його словами, визнання необхідності створення механізму трибуналу для притягнення до відповідальності за вчинення злочину агресії Росії проти України може стати першим важливим кроком з боку ООН, після чого міжнародна спільнота створить власне трибунал.

У будь-якому разі зараз нам потрібна резолюція щодо політичної підтримки ідеї притягнення до відповідальності за вчинення злочину агресії”, – резюмував дипломат, додавши, що про конкретні дати розгляду такої резолюції в Генасамблеї ООН наразі назвати неможливо.

Раніше “Апостроф” показував докази для Міжнародного кримінального суду в Гаазі у вигляді “цвинтара ракет”, якими російські окупанти обстрілюють Харків.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *