Чого чекати Україні від виборів до Конгресу США

У США триває підрахунок голосів на проміжних виборах до Палати представників та Сенату, які відбулися 8 листопада. Про остаточні результати говорити поки що рано, оскільки досить заплутана ситуація зберігається в трьох штатах: Неваді, Арізоні та Джорджії. Але зараз вже можна зробити висновок про те, що нищівну перемога, про яку заявляли республіканці, ними не досягнута. Демократи, ймовірно, збережуть контроль над Сенатом, а республіканці отримають більшість у Палаті представників. Про те, як вибори в США позначаться на Україні, виклав “Апострофу” доктор політичних наук, професор кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т.Г. Шевченка Сергій Галака.

Нічого страшного для України не сталося і “все пропало”, про яке говорять деякі українські політики, не буде. Якщо навіть республіканці отримають невелику перевагу в Палаті представників, то істотно на політику Байдена вони впливати не зможуть. Насамперед у них почнуться зараз внутрішні розборки. У партії існує радикальне крило, яке виступає проти допомоги Україні. Але, разом з тим, там є й ті, хто висловлюється за підтримку нашої країни.

Демократи не втратили шансу контролю над Сенатом. Доля верхньої палати зараз вирішується у штатах Джорджія та Арізона, де демократи мають надії на перемогу. Сенат у структурі органів влади США важливіший, ніж Палата представників. Саме Сенат призначає на ключові посади та ратифікує міжнародні договори.

Читайте також: Запобіжники для України: що зміниться після виборів до Конгресу США

Республіканці, звісно, можуть ускладнити виділення допомоги Україні, але на цей випадок ухвалений закон про Лендліз і Байден може спокійно діяти, не озираючись на Конгрес. Щоправда, у цьому випадку, надану США військову допомогу, Україні доведеться повертати. Але розмова про це буде після війни.

Зараз деякі союзники екс-президента США Дональда Трампа закликають його поки що відкласти заяву про висунення в президенти на виборах 2024 року, оскільки переконливої перемоги на проміжних виборах у республіканців поки що немає і, власне, вже не буде.

Нагадаємо, що раніше Трамп анонсував “дуже велику заяву” 15 листопада і, як стверджували американські ЗМІ, цього дня він оголосить про участь у президентських виборах. Наразі це звернення під питанням.

Я не впевнений, що Трамп взагалі таку заяву зробить. Але якщо навіть Трамп знову піде на вибори, то це відбудеться лише 2024 року, а до цього часу, я думаю, Україна питання з росією вирішить.

Він скоріше непередбачуваний.

Варто зазначити, що і президент США Джо Байден також не поспішає робити заяву про висування своєї кандидатури на другий термін.

Так під час прес-конференції за підсумками проміжних виборів до Конгресу очільник Білого дому заявив наступне: “Я не відчуваю жодного поспіху, так чи інакше”.

Байден заявив, що це “сімейне рішення”, тому йому необхідно спочатку обговорити це питання зі своєю дружиною Джілл.

Нічого страшного у перемозі республіканців у Палаті представників немає, і підтримка України з боку США продовжиться.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *