Звільнення Криму та півдня України

Кремль, будучи не в змозі випросити в України та Заходу перепочинок під приводом “переговорів”, стрімко програє у війні. Стратегічні провали на фронті знову змусили диктатора Володимира Путіна залізти назад у бункер, скасувавши традиційну підсумкову прес-конференцію. Наступ на Київ з боку Білорусі відкладається, махати ядерним кийком не дають Вашингтон, Пекін та Делі. Бахмут так і залишився неприступною фортецею, а після серії потужних ударів по Мелітополю “сухопутний коридор” в окупований Крим повис у повітрі. Позиції окупантів у Запорізькій та Херсонській областях слабшають з кожним днем, що дає привід військовим та експертам серйозно обговорювати теми звільнення Бердянська, Маріуполя з виходом до адміністративних кордонів Криму. Подробиці читайте у матеріалі “Апострофа”.

Мелітополь на черзі?

ЗСУ мають потенціал активного просування Запорізької області. Як припускають аналітики американського видання The New York Times, наступним після Херсона великим досягненням української армії може стати звільнення Мелітополя.

“Україна нарощує зусилля щодо ізоляції та ослаблення російських сил у стратегічно важливому місті Мелітополь та навколо нього напередодні того, що, як очікується, стане наступним важливим етапом війни – українського наступу з метою витіснити російські війська з півдня України”, – йдеться у публікації видання.

Журналісти нагадують, що ЗСУ продовжують використовувати високотехнологічну тактику ракетного ураження логістики окупантів у поєднанні з диверсійними заходами. Звільнення Мелітополя, розташованого на перетині двох автострад та залізничної магістралі, що з’єднує території РФ з окупованим Кримом та іншими захопленими районами на півдні України, означає повісити на гачок окупаційний контингент на півострові та в Херсонській області.

Прикметою такого сценарію стали нещодавні масовані удари по базах рашистів у самому Мелітополі, а також підрив мосту між містом та селищ Костянтинівка у напрямку до Бердянська.

Читайте: Новий наступ на Київ, мобілізація та “держиморда” Суровікін: що сказав Залужний в інтерв’ю The Economist

“Нещодавня “бавовна” на півдні Запорізької області (в районі Мелітополя) та Херсонської області – “спільна акція” ЗСУ та партизанів, метою якої є максимальне ослаблення окупантів та суттєве зменшення їх наступальних здібностей. Після кожного удару по складах, мостах, лініях комунікацій, місцях розміщення людей та техніки, окупанти змушені перебудовують свою логістику, переганяти техніку. Вони втрачають час і втрачають темп”, – розповів в ефірі Апостроф ТВ полковник, екс-спікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов.

Напрямок на Бердянськ-Маріуполь

Крім Мелітополя, підриву опор мосту між цим містом та Бердянськом, “бавовна” також побувала і в тимчасово окупованих Пологах Запорізької області, що ставить під сумнів одне з кремлівських “завоювань” у війні з Україною – так званий сухопутний коридор в окупований Крим.

“Мелітополь – важливий логістичний хаб, через яких окупанти женуть людей і техніку, але варто звернути увагу на й інші логістичні маршрути рашистів. Якщо e ЗСУ є в розпорядженні безпілотники з дальністю польоту в 1000 км, то під ударом опиняються не лише військові об’єкти на території РФ, але й окупаційна інфраструктура в портах Бердянськ і Маріуполь. Особливо слід звернути увагу на поромну переправу Єйськ-Маріуполь, за допомогою якої окупанти активно перекидають військову техніку та боєприпаси”, – пояснив у бесіді з “Апострофом” військовий експерт, співголова громадської ініціативи Дмитро Снєгірьов.

На цьому фоні нещодавньої промови Володимира Путіна про те, що Азовське море нібито є “внутрішнім морем” РФ, виглядають просто зухвалою дурістю і безглуздою фантазією, в яку вже не здатні повірити навіть найнепрохідніші російські “патріоти”.

“Ми можемо обережно говорити про започаткування процесу деокупації Мелітополя, Запорізької області, а також Херсонщини з перспективами виходу на адміністративні кордони Криму”, – додав Дмитро Снєгірьов.

Спочатку Крим, потім – Донбас?

Ситуація навколо Мелітополя говорить про підготовку наступу у бік Азовського узбережжя. Для звільнення Херсонської області та Криму нам потрібно перерізати шляхи постачання в будь-якій точці так званого “сухопутного коридору” між Росією та окупованим півостровом, наполягає у розмові з “Апострофом” військовий експерт, полковник ЗСУ у запасі Роман Світан.

Наскільки швидко піде процес, залежить, у тому числі, від погоди, але вже зараз ясно, що росіянам практично неможливо утримати цей “коридор”. Окупанти територією Криму, окупованих районів Херсонщини, Запорізької області та Донбасу розтягли вузьку транспортну “кішку” шириною в сотню кілометрів, яка ще й притиснута до Азовського моря.

“Якщо подивитися на карту, цю “кішку” можна перерізати в кількох місцях від Запоріжжя до Донецька. Все, що на захід від такого “розрізу” – південь Херсонщини та Крим – залишається в оперативному котлі. “Кримський міст” не дозволить росіянам компенсувати втрати в логістиці, тому що по ньому також битимемо. Тому можна припустити, що спочатку буде вихід до берега Азовського моря, потім звільнена територія Криму, а вже після – території Донбасу. Залишати у себе в тилу угруповання противника було б нераціонально”, – каже Роман Світан.

У разі активного просування в Запорізькій області окупаційний контингент у Криму опиняється в мішку, вибратися з якого буде непросто. Бігти через Керч у бік Кубані проблематично через погодні умови в протоці, а на кримський міст розраховувати безглуздо. База у Севастополі, яку постійно атакують українські дрони, нічим не допоможе окупантам при “обороні” від ЗСУ.

Утім, є й інші перспективні напрямки, де наша армія може йти вперед. Йдеться не лише про південний фронт, а й Луганський напрямок, де вже зараз ЗСУ серйозно тіснять окупантів.

У свіжому інтерв’ю The Economist головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що Збройні Сили України готують наступ на одному з напрямків. Можливо, що наше командування спочатку вирішить звільняти південь України, після чого почне готувати серйозний наступ на сході. Але можуть бути несподіванки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *