Україна та Угорщина – з чим пов’язані постійні нападки Орбана

Угорщина – єдина з країн ЄС, яка не підтримала санкції проти Росії і майже неприховано стоїть на прокремлівських позиціях. 7 листопада керівництво цієї країни заблокувала виділення пакету допомоги Україні від ЄС на суму 18 млрд євро. Прем’єр міністр Угорщини Віктор Орбан відомий своїми нахабними та відверто ворожими висловлюваннями на адресу України та Євросоюзу. Від Орбана не відстають інші угорські політики. Наприклад, минулого тижня член угорського парламенту та засновник ультраправої партії “Рух “Наша Батьківщина” Ласло Торочкай привітав Польщу з Днем незалежності та побажав полякам знову мати спільний кордон з Угорщиною, опублікувавши провокаційне фото 1939 року, де поляк та угорець тиснуть руку біля прикордонного стовпа на території нинішнього українського Закарпаття. Тим самим депутат натякнув, що Угорщина теж має територіальні претензії до України. Чому так угорці себе ведуть по відношенню до України, чи зможуть в Брюсселі приструнити Орбана і які в нас є важелі впливу на Угорщину, розбирався “Апостроф”.

У 21 сторіччі виявилося, що угорські політики досі не можуть змиритись з підсумками Першої світової війни.

“Треба сказати, що позиція Угорщини в зовнішній політиці визначається травмою Тріанону (Тріанонський мирний договір, підписаний 4 червня 1920 року за підсумками Першої світової війни,внаслідок якого Угорщина втратила 72 % території та 64 % населення (у тому числі 3 мільйони етнічних угорців), виходу до моря та флоту – “Апостроф”), – каже директор Інституту світової політики Євген Магда, – Тобто Угорщина наразі є оточеною землями, на яких проживають угорці. А Україна з усіх цих країн – Румунії, Словаччини і Сербії – видається для Будапешту найслабшою”.

А от виконавчий директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський вважає, що угорський депутат висловився від свого імені.

“Тут треба відрізняти позицію Орбана, його партії і суспільства. Справа у тому, що там є різні думки: від відверто ворожих до союзницьких. Наприклад, через Угорщину за час війни пройшло біля 1 млн українців. Хтось через Угорщину їхав у Європу, хтось там тимчасово і зараз живе. І треба сказати, що угорське суспільство до українців ставиться нормально”, – каже Петро Бурковський.

Читайте також: “Консерви” розкриваються: чому в Європі зазвучали наративи Путіна про Україну

За словами експерта, Орбан нахабно поводиться по відношенню до України з подачі Путіна: “Путін і Орбан співпрацюють давно. Угорщина поставила себе в залежність від Росії по газу і тому Орбан підтримує Путіна і завжди ставить Україні палки в колеса. Справа у тому, що Угорщина завдяки Орбану зруйнувала свою репутацію у ЄС і сусідні держави Польща, Словаччина та Чехія відносяться до неї з недовірою”.

Але, між тим, Петро Бурковський вважає, що така поведінка угорських політиків базується не тільки на залежності Угорщини від російських енергоносіїв.

“Треба зазначити, що тут задіяні російські спецслужби, які рекрутують угорських політиків з метою посварити Україну з Угорщиною, а Угорщину з Євросоюзом. Росія за допомогою цих політиків просуває ідею, що можна відірвати від України якісь території”, – каже експерт.

Інша справа, що поставити на місце Будапешт керівництво Євросоюзу навряд чи буде.

“Чи смикне Брюссель Будапешт? Я думаю, що ні. В Брюсселі нервують на тему виходу Угорщини з ЄС, а тому до вибриків Угорщини там ставляться з осудом, але єврокомісара-угорця з питань розширення Олівера Варгеї ніхто з посади не звільнить”, – каже Євген Магда.

Читайте також: На кону виживання західної цивілізації: чим закінчиться шантаж Європи Росією

Інша справа, що певні економічні санкції по відношенню до Будапешту все ж таки можуть бути задіяні, але питання в тому, як вони будуть “запаковані”? Скоріш за все, у Брюсселі акуратно обріжуть певні програми на підтримку Угорщини.

Як діяти Україні по відношенню до Угорщини зараз? За словами Євгена Магди, насамперед нам треба зміцнювати власну позицію.

Українській владі треба більш активно працювати з угорською громадою на Закарпатті. Треба демонструвати, що ці люди є громадянами України, що в нас є багатонаціональний український народ.

“Якщо ми збираємось з угорцями просто мірятись у кого гуляш гостріший, то це контрпродуктивно, – каже директор Інституту світової політики Євген Магда, – Треба шукати асиметричні методи впливу в сучасній дипломатії. Мені не дуже подобається заклик просто пересидіти Орбана, тому що він вже є прем’єром понад 10 років і чекати – це слабка позиція”.

“Нам не треба звертати уваги на Орбана, а треба робити своє діло, рухатись до перемоги. Євросоюз, незважаючи на Угорщину, теж нам в цьому допомагає: вводить санкції щодо Росії, надає фінансову допомогу та озброєння”, – резюмує Петро Бурковський.

Утім, вороже ставлення Будапешту до Києва у будь-якому разі вдаватиметься взнаки у майбутньому. Вочевидь, після перемоги у війні Україні доведеться сконцентруватися на тому, щоб переламати цю тенденцію…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *