Передача ЗРК Patriot Україні – чи це допоможе захистити нашу країну від ракет

Передача Україні ЗРК дальнього радіусу дії Patriot могло би суттєво посилити нашу протиповітряну оборону. Це була би серйозна підтримка з боку Заходу та потужний сигнал Кремлю, який дав би їм зрозуміти, що їхні майбутні ракетні атаки будуть фактично приречені на поразку. Наші партнери обіцяли нам побудувати багаторівневу цільову систему протиповітряної оборони, і після ініціативи Польщі передати Україні ЗРК Patriot м’яч знаходиться на полі Берліну та Вашингтону. Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив директор Центру військово-правових досліджень ОЛЕКСАНДР МУСІЄНКО.

Це було б дуже гарним підсиленням наших зенітно-ракетних комплексів для захисту нашого неба. ЗРК Patriot – це одна з найефективніших систем далекого радіусу дії, і це було б суттєвим кроком вперед. Більше того, хочу нагадати, що це було б реалізацією тієї обіцянки, яка була надана нашими партнерами, зокрема, ще на попередньому “Рамштайні”, який відбувався в жовтні. Тоді міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що США та інші партнери формату “Рамштайн” допоможуть нам вибудувати багатоешелоновану цільову систему протиповітряної оборони. Ця система має включати засоби близького, середнього та дальнього радіусу дії.

Читайте також: В Україні створюється абсолютно новий тип зброї – Мартін Брест

По системам ближньої дальності ми вже пройшли етап, по середній, в принципі, теж у нас є прогрес, хоча і не зовсім достатній. Я говорю про зенітки та ПЗРК, які знаходяться у нас на озброєнні. Щодо середнього радіусу дії – це такі системи як IRIS-T та NASAMS, які нам вже передали наші партнери. Але по дальньому радіусу у нас ще озброєння немає. І тут дуже важливо аби нам допомогли французько-італійськими системами ППО SAMP-T. Були такі розмови, але поки що це питання не зрушило з місця. Також йдеться про Patriot. І от Patriot – це досить ефективна система, якоюми могли б закрити захід України та посилити тими системами ППО, які зараз стоять на заході, центр та схід України.

Це був би дуже потужний сигнал про підтримку України з боку Заходу та потужний сигнал Кремлю, що їхні майбутні атаки будуть фактично приречені на поразку. На сьогоднішній день єдиною перешкодою на шляху до цього рішення є політична воля Вашингтону та Берліну. Вашингтону, тому що зброя американська, а Німеччини, тому що вона її може передати.

Те, що наші польські друзі звернулися з такою ініціативою – з нею виступив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, її підтримав голова правлячої партії “Право та справедливість” Ярослав Качинський – я вважаю, що це дуже добре. І важливо зараз почути заяви від наших інших держав-партнерів про те, що вони готові це передати. Тому що на сьогодні треба розуміти, що зволікання з рішенням про передачу таких систем – це означає надання Росії можливостей продовжувати свій ракетний терор. Якби в нас з’явилися в належній кількості Patriot та NASAMS, ми би збивали 85-90% ворожих ракет. Це було б дуже серйозним підсиленням. Але м’яч зараз на полі наших партнерів.

Ініціатива Польщі продиктована цілком зрозумілими речами, а саме, якщо постало рішення захистити схід Польщі, так потрібно піти східніше та захистити повітряний простір країни, на яку летять ці ракети, зокрема, на кордон України та Польщі. Центр боротьби за майбутнє всієї Європи проходить в Україні. Тому з цієї точки зору пропозиція поляків справедлива, але ще побачимо реакцію наших партнерів, хотілося б, щоб вона була позитивною.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *