Запорізька АЕС – чи підуть росіяни з Енергодару

Президент українського Енергоатому Петро Котін повідомив про ознаки того, що російські окупанти ведуть можливу підготовку до відходу з території Запорізької атомної електростанції, прикрившись передачею станції під контроль МАГАТЕ. В Офісі президента Володимира Зеленського також наполягають, що окупантам все одно не вдасться утримати території навколо ЗАЕС, оскільки їхні сили методично відсуваються у напрямку окупованого Криму та кордонів самої РФ. Головний спікер Путіна Пєсков хоч і намагається запевнити росіян у тому, що ЗАЕС росіяни не здадуть “ніколи”, але це не дуже переконливо. Чому інформаційний злив” може бути “заготівлею” самих росіян, щоб якось обґрунтувати втечу з території АЕС та міста-супутника Енергодара, читайте в колонці Олександра Коваленка для “Апострофа”.

Насправді має місце продовження старої історії. Ми вже бачили “жести доброї волі” в Київській області, активне “перегрупування” з панічним залишенням особового складу та техніки в Харківській області та “евакуацію” окупантів із Херсона. Наразі ми можемо почути, що вони передають якусь локацію “під контроль МАГАТЕ”. Зрозуміло, що самі по собі та добровільно окупанти звідти ніколи б не пішли.

Постає питання, чому вони готові піти на такий крок?

Насамперед, не виключено, що становище угруповання російських окупантів на Півдні вже зараз набагато гірше, ніж я регулярно повідомляю, відзначаючи їхню проблему з логістикою, наростаючу проблему з управлінням та забезпеченням тощо. З огляду на це командування окупантів, розуміючи безперспективність перебування там своїх військ, готує черговий наратив для виправдання їхньої втечі.

Читайте також: Сигнал Байдену: чому Європа визнала Росію країною-терористом

Ситуація на Запорізькому плацдармі наразі не на користь росіян. Зараз для них весь південь дуже проблематичний – логістика, забезпечення боєприпасами та, найголовніше, вогневий тиск ЗСУ по лінії Скадовськ-Токмак. Близько 30-40 км прямого вогневого тиску та плюс ще системи залпового вогню. Крім цього, росіяни “страждають” ще й від самого факту створення умов для контрнаступальних дій Сил оборони України, які можуть відбуватися по лінії Василівка-Енергодар. Якщо росіяни не утримують цих позицій, їм доведеться бігти до лінії Токмак-Мелітополь.

Таке активне “перегрупування” якось доведеться пояснювати російським “патріотам” та іншим споживачам інформаційного факт-фуду. На початку жовтня, коли Суровікіна призначили командувати окупаційним контингентом, він одразу заявив про необхідність ухвалення “непростих рішень”. Зараз якщо буде оголошено про передачу ЗАЕС під патронат МАГАТЕ, росіяни можуть приблизно через місяць-півтора втекти з цієї зони – Василівка-Енергодар. Це буде така собі буферна зона, де потім можуть з’явитися ЗСУ.

За місяць-півтора можливості ЗСУ можуть сформуватись для ведення активних дій саме на Запорізькому напрямку, тому російське командування вже зараз робить “інформаційну заготівлю” щодо ЗАЕС, щоб якось пояснити свій відхід із зазначених позицій.

Достатньо подивитися на карту, щоб зрозуміти, що саме є територією навколо Запорізької станції. Якщо вони звідти йдуть, їм доведеться залишити саме місто навколо ЗАЕС – сам Енергодар. Локація навколо станції стане таким собі “островом” без присутності окупантів, на якому можуть, наприклад, з’явитися якісь сили. Росіяни це розуміють, і ми бачимо, що вони намагаються використати тему ЗАЕС як якийсь наратив, який якось (з погляду російського командування) зможе обґрунтувати чи пояснити їх поступовий відхід із позицій у Запорізькій області.

Не можу виключати того, що коли ЗСУ почнуть продавлювати росіян на Запорізькому плацдармі, то використовують наратив про МАГАТЕ і покинуть північно-західний виступ. Можливо так і буде. Але не зараз і не завтра, і не за тиждень.

Умови для контрнаступу поки що не сформовані, а тому говорити про втечу окупантів зарано, але все одно це невідворотно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *