Глава ЄК: Потрібен спеціальний суд для РФ

Глава ЄК: Потрібен спеціальний суд для РФ

Фото: Скриншот
Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн

Понад 20 тис. цивільних та понад 100 тис. військових убито в Україні станом на сьогодні, повідомила голова Єврокомісії.

 
Єврокомісія виступає із пропозицією створити спеціальний суд для розслідування злочинів Росії в Україні, а також умов використання заморожених російських активів для відновлення України. Про це у своєму виступі у середу, 30 листопада, говорила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.
 
“Російське вторгнення в Україну принесло смерть, руйнування та невимовні страждання. Ми всі пам’ятаємо жахи Бучі. Приблизно, понад 20 тис. цивільних і понад 100 тис. військових убито станом на сьогодні. Росія має заплатити за ці жахливі злочини, включаючи злочин агресії суверенної держави. У той час, як ми й надалі підтримуватимемо Міжнародний кримінальний суд, ми пропонуємо створити спеціальний суд за підтримки ООН, щоб розслідувати та притягнути до відповідальності за злочин агресії Росії”, – заявила вона у відеозверненні.
 
Фон дер Ляєн також наголосила, що за заподіяні Україні руйнування Росія має заплатити фінансово.
 
“Збитки, завдані Україні, оцінюються в 600 млрд євро. Росія та її олігархи повинні компенсувати Україні руйнування та покрити витрати на відновлення країни. І ми маємо засоби зробити так, щоб Росія заплатила”, – констатувала вона.
 
Як повідомила президент ЄК, вже заблоковано 300 млрд євро резервів Центрального банку Росії та заморожено 19 млрд євро російських олігархів.
 
“У короткостроковій перспективі ми з нашими партнерами можемо створити структуру з управління цими фондами та інвестувати їх. Ми тоді використали б виручку для України, і коли санкції буде знято, ці фінанси можуть бути використані так, щоб Росія заплатила повну компенсацію за руйнування, заподіяні Україні. Ми працюватимемо над міжнародною угодою з нашими партнерами, щоб зробити це можливим. Разом ми можемо знайти законодавчий шлях, щоб це зробити. Жахливі російські злочини не залишаться безкарними”, – наголошує глава ЄК.

Приміром, лише на Київщині ексгумовано тіла 1368 убитих окупантами українців.
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *