Пункти незламності не були засновані вчасно через незлагодженість ОП і мерів

Проблеми з пунктами обігріву виникли через погану комунікацію центральної влади з регіонами, бо вказівку щодо облаштування “пунктів незламності” місцева влада отримала від Офісу президента за пів тижня – тиждень до блекауту 23 листопада, хоча ідея обговорювалася на Банковій з жовтня. Низка мерів зазначають, що їх не запрошували на наради в ОП з цього питання.

Про це йдеться у статті “Української правди”.

“Офіційно рішення про “пункти незламності” ухвалив Кабмін. І воно, за словами заступника голови ОП Кирила Тимошенка, має гриф “таємно”. Де-факто, як розповідають у місцевій та обласній владі, ідея прийшла з Офісу президента. Працювати над шелтерами на випадок блекаутів почали ще в другій половині жовтня. Спершу це мали бути пункти обігріву, які розгортали і до повномасштабної війни, просто в меншій кількості. Співрозмовник “УП” у керівництві однієї з обласних адміністрацій та мер одного з великих міст пригадують, що вказівка саме по “пунктах незламності” з ОП прийшла орієнтовно за пів тижня – тиждень до блекауту 23 листопада. Їх “спустили” в регіони через керівників обласних адміністрацій, які входять у президентську вертикаль”, – пишуть автори публікації.

В ОП стверджують, що у спеціальних селекторних нарадах брали участь голови обладміністрацій та більшість мерів обласних центрів. Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що він був на таких нарадах вже після оголошення про відкриття “пунктів незламності”, наприкінці листопада. А мер іншого великого міста зазначив, що ні його, ні профільних заступників на наради ОП не кликали.

Облаштуванням пунктів мали займатися безпосередньо регіони, хоча в ОП ці місця називають “організованими обласною владою”, яка входить до президентської вертикалі.

УП із посиланням на джерело в одній із обласних мерій пише, що чиновники отримали від Банкової методичку щодо облаштування “пунктів незламності” лише після обіду п’ятниці 25 листопада. Тобто за два дні після публічного оголошення про їхнє відкриття. Опитані чиновники кажуть, що їм самим доводилося шукати, наприклад, “Старлінки”, щоби забезпечити населення безперебійним інтернетом.

“На Банковій могли би проконтролювати процес ще до публічних скандалів. Але перевірки почалися вже під час роботи “пунктів незламності”, – йдеться у статті.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *