ІМК Алекса Ліссітси піариться на темі підтримки України, але найменше донатить на ЗСУ

Холдинг ІМК опинився на останньому місці cеред великих агрокомпаній за сумами благодійних внесків на ЗСУ і підтримку українців, постраждалих від війни.

Про це з посиланням на список благодійників в АПК від delo.ua написало видання “Коментарі“.

Після початку повномасштабного вторгнення ІМК витратив на благодійність $600 тис., в той час як Kernel витратив $26 млн, МХП — $18 млн, Astarta — $3 млн.

“Скорочення соціальних витрат можна пояснити зростаючими збитками ІМК через війну. За 3 квартали виручка холдингу склала $62 млн, що на 45% менше, ніж минулого року”, – вказують у матеріалі.

При цьому, як зазначають “Коментарі”, Алекс Ліссітса продовжує піаритися на темі підтримки бізнесу та України, “але коли питання доходить по реальної допомоги, цифри красномовно демонструють зовсім інше ставлення”.

Як раніше повідомляли ЗМІ, Ліссітса може бути причетний до тіньових готівкових схем. СЕО ІМК і голова Українського клубу агробізнесу продовжує виступати проти законопроекту що встановлює новий механізм експорту, при якому валютна виручка від продажу аграрної продукції гарантовано повертатиметься в Україну. Недоброчесні експортери використовують схему із валютною виручкою для відмивання грошей, фактично конвертуючи сіру готівку в нібито легальний прибуток від продажу продукції АПК. Наразі втрати держбюджету від тіньові схеми продажу зерна і соняшника складають приблизно $4 млрд.

За даними The Page, у 2017-2018 прокуратура Києва завершила розслідування справи про “конвертаційні центри”, до яких причетні невстановлені співробітники Держфікальної служби Києва. Їх обвинувачували в організації схеми з фіктивним формуванням податкового кредиту, завдяки чому мінімізували суми податків. В одному з судових рішень фігурували компанії, що входять до холдингу ІМК Алекса Ліссітси: “Агропрогрес”, “Бурат Агро”, “Слобожанщина Агро”, “Чернігівська індустріальна молочна компанія”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *