ЄС запропонував виділити Україні 18 млрд євро

ЄС запропонував виділити Україні 18 млрд євро

Фото: Getty Images
Європа надає величезну фінансову підтримку Україні

Кошти надаватимуть на дуже пільгових умовах як кредити, які мають бути погашені протягом щонайбільше 35 років починаючи з 2033 року.

 
Єврокомісія офіційно оприлюднила пропозицію надати Україні у 2023 році 18 млрд євро у новому форматі макрофінансової підтримки плюс. Про це повідомляє сайт ЄК у середу, 9 листопада.
 
 
“Після засідання Європейської ради 20–21 жовтня Комісія сьогодні запропонувала безпрецедентний пакет підтримки для України у розмірі до 18 млрд євро на 2023 рік. Він буде наданий у вигляді кредитів на дуже пільгових умовах, які виплачуватимуться регулярними платежами з 2023 року”, – йдеться у повідомленні.
 
Вказано, що ця стабільна, регулярна і передбачувана фінансова допомога – у середньому 1,5 млрд євро на місяць – допоможе покрити значну частину короткострокових потреб України у фінансуванні на 2023 рік, які, за оцінками української влади та МВФ, становлять 3–4 млрд євро у місяць. Решту коштів Києву нададуть інші великі донори.
 
“Кошти надаватимуться у вигляді кредитів на дуже пільгових умовах, які мають бути погашені протягом як максимум 35 років починаючи з 2033 року. На знак ще одного висловлення солідарності ЄС також пропонує покрити витрати України за процентними ставками за рахунок додаткових цільових платежів держав-членів у бюджет ЄС”, – зазначили у Єврокомісії.
 
Наголошується, що виділення коштів має супроводжуватися реформами, які допоможуть Україні просунутися шляхом до вступу у ЄС.
 
“Це означає, що український уряд повинен буде доповнити фінансову підтримку галузевими й інституційними реформами, включаючи антикорупційну і судову реформи, дотримання верховенства закону, ефективне управління та модернізацію національних і місцевих інститутів. Ефективність цих реформ ми перевіримо при виплаті внесків”, – заявили у Брюсселі.
 
При цьому Єврокомісія висуває три законодавчі пропозиції щодо забезпечення безперебійного фінансування України. Перш ніж вони набудуть чинності, вони мають бути схвалені Європарламентом і державами – членами ЄС у Раді Європи.
 
Раніше ЗМІ повідомили, що Угорщина заблокувала пакет допомоги Україні від ЄС на 18 млрд євро. Угорський уряд заявив, що не підтримає змін, необхідних для підготовки пакета допомоги Україні.
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *