Мер другого найбільшого міста Латвії назвав Крим російським

Мер другого найбільшого міста Латвії назвав Крим російським

Проросійський латвійський політик Андрейс Елксніньш

Мера кілька разів перепитали, чи він хотів би перемоги України та поразки Росії, на що він кілька разів поспіль відповідав, що “у війні не буде переможців” і це людська трагедія.

 
Мер Даугавпілса – другого найбільшого міста Латвії – Андрейс Елксніньш назвав Крим російським, а також ухилявся від того, щоб назвати Росію агресором та єдиним винуватцем війни, повідомляє Delfi.
 
Його кілька разів перепитали, чи він хотів би перемоги України та поразки Росії, на що він кілька разів поспіль відповідав, що “у війні не буде переможців” і це людська трагедія.
 
На прохання назвати, хто є агресором у цій війні, він сказав, що вже давав відповіді на ці запитання. На ремарку, що зараз дуже важливо називати речі своїми іменами, Елксніньш відповів: “В Україні війна – це ясно та очевидно, Росія веде війну не на території своєї країни, це очевидно”.
 
На питання про Крим мер сказав, що “Крим є частиною Російської Федерації”. Після зауваження, що майже вся міжнародна спільнота не визнала окупацію півострова, він відповів, що це так, але “неможливо розділяти факти, що його включили до складу РФ, і що весь світ продовжив після цього співпрацювати з Росією”.
 
Відповідаючи на питання про відповідальність Росії за вбивства цивільних у Бучі, мер сказав, що “за все, що сталося, відповідальні і Росія, і Україна, і США”.
 
Коли його попросили пояснити, чому він вважає жертву агресії – Україну – теж відповідальною, Елксніньш відповів: “За цю ситуацію відповідають усі, перш за все, дипломати – тому що коли дипломати зазнають невдачі, починає говорити зброя. Так було завжди. Тому в цій ситуації треба говорити про програш дипломатії”.
 
Андрейс Елксніньш є представником соціал-демократичної партії Saskaņa (Згода), яка традиційно мала значну підтримку серед російськомовних жителів Латвії і лише на останніх виборах до Сейму восени 2022 року не змогла подолати 5%-й бар’єр.
 
Нагадаємо, що Естонія, Латвія та Литва закликали ЄС разом з міжнародними партнерами допомогти Україні створити спеціальний трибунал щодо розслідування злочинів агресії Росії проти України.
 
Новини от Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *