Загроза застосування Україною брудної бомби – МАГАТЕ не знайшла жодних слідів

Міжнародна агенція з атомної енергії (МАГАТЕ) здійснила перевірку та не виявила ознак таємної ядерної діяльності й матеріалів в Україні. Про “брудну бомбу” раніше заявляла Росія.

Це випливає зі звіту МАГАТЕ, який опублікувала пресслужба міжнародної організації.

Читайте також: “Брудна бомба” Путіна: як Захід розвів кремлівського диктатора

Зазначається, що інспектори після заяв РФ на прохання української сторони завершили перевірки на трьох об’єктах в країні – Інституті ядерних досліджень (Київ), Східному гірничо-збагачувальному комбінаті (Жовті Води) та Виробничому об’єднанні “Південний машинобудівний завод” (Дніпро).

Інспектори взяли зразки навколишнього середовища, які проаналізують у лабораторіях МАГАТЕ. Після чого зможуть надати інформацію про минулу та поточну діяльність, пов’язану із поводженням з ядерними матеріалами.

“Наша технічна та наукова оцінка результатів, які ми маємо на сьогоднішній день, не виявила жодних ознак незадекларованої ядерної діяльності та матеріалів на цих трьох об’єктах. Крім того, ми повідомимо про результати відбору проб довкілля якнайшвидше”, – заявив гендиректор агенції Рафаель Маріано Гроссі.

Він додав, що агенція залишається готовою до здійснення подальших подібних верифікаційних заходів.

Нагадаємо, що раніше президент РФ Володимир Путін підтвердив, що це він ініціював поширення інформації про нібито підготовку України до використання “брудної бомби”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *