Пенсійний консультант може зливати дані українських підприємств росіянам – розслідування

Від початку повномасштабного вторгнення рф на ринку послуг почали з’являтися пропозиції, в яких фігурують підозрілі “консультанти у сфері пенсійного недержавного забезпечення”. Через них бізнес втрачає великі гроші і ризикує персональними даними, які можуть злити країні-агресору.

Про це йдеться в розслідуванні видання “Стопкор“.

Зазначених актуаріїв залучають для фінансового аналізу та можливостей підприємства довгостроково нараховувати соцвиплати працівникам насамперед до Пенсійного фонду, їм надають персоніфіковані дані кожного співробітника. Ціни на послуги фахівців з лютого 2022 занижені, також є можливість розстрочок.

Журналісти вказують на приклад “консультанта” у сфері пенсійного недержавного забезпечення Олександра Ткача.

Знижки він пояснює автоматизацією розрахунків. При цьому якісно виконати розрахунки, покладаючись на автоматизацію неможливо, бо даніможуть бути помилковими. У таких випадках знаходять алгоритм для їх наближення до реальних показників. Надалі розрахунки відображаються в аудиторській звітності, і якщо там були помилки, то підприємство змушене сплачувати мільйони гривень штрафів.

Компанія Ткача “Пенсійно-актуарний консультант”, судячи з Prozorro та YouControl, є учасником державних тендерів, в неї вказується наявність штату з місячним фондом зарплати 106 тисяч грн. Проте згідно зі звітністю за 2020, чистий дохід від реалізації продукції ТОВ “Пенсійно-актуарний консультант” – 273 тис. грн, а середня кількість працівників – 1 особа.

Автори матеріалу зазначають, що компанія Ткача продає підписку на користування автоматизованою програмою, а дані для розрахунку збирає та вносить замовник. Точність даних не є підтвердженою, про що свідчать скарги замовників послуг: у листі “Укрзалізниці” вказано, що методика розрахунків ТОВ “Пенсійно-актуарний консультант” викликала зауваження в аудитора, а розрахунки потребували уточнення і тільки після повторного перегляду їх узгодили.

Безпека персональних даних також знаходиться під загрозою, адже Ткач раніше керував недержавним пенсійним фондом “Сократ-майбутнє”, який до 2009 був філією російської інвестгрупи “Антанта Піоглобал”.

Серед клієнтів компанії були: КП “Маріупольводоканал”, “Лисичанськвугілля”, кілька обленерго, газорозподільні компанії, морські порти, “Укрзалізниця”, інші держпідприємства, які входять до переліку стратегічних. Компанія співпрацювала з російськими асоціаціями та спеціалістами, у переліку: “Колегія пенсійних актуаріїв росії”, “Пенсійна страхова служба рф”. Серед фахівців компанії значився росіянинАндрій Михайлов, раніше науковий співробітник Московського державного університету шляхів сполучення, керівник кількох недержавних пенсійних фондів росії. З Ткачем вони видали книгу “Недержавні пенсійні фонди: сьогоднішній погляд у майбутнє”.

На запити журналістів, у компанії відповіли, що припинили співпрацю з росіянами. Сайт ТОВ “Пенсійно-актуарний консультант”зараз недоступний, а аналітики ринку не виключають ризиків витоку персональних даних працівників та іншої документації про роботу держкомпаній.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *