США закликають ЄС збільшити допомогу Україні – ЗМІ

США закликають ЄС збільшити допомогу Україні - ЗМІ

Фото: Getty Images
Міністр фінансів США Джанет Йеллен

Міністр фінансів США кілька разів протягом тижня зверталася до європейських чиновників із закликом прискорити перерахування грошей в Україну та збільшити їхню суму.

Між США та їхніми союзниками у Євросоюзі зростає напруженість через погіршення стану економіки України. Американці закликають ЄС збільшити фінансову допомогу Києву. Про це у суботу, 15 жовтня, пише The Washington Post із посиланням на власні джерела.
 
Зазначається, що кілька разів цього тижня під час зустрічей світових фінансових лідерів у Вашингтоні міністр фінансів США Джанет Йєллен закликала своїх міжнародних партнерів збільшити як швидкість, так і кількість грошей, які прямують до України.
 
Джерело видання повідомляє, що Єллен також порушила це питання на приватній зустрічі цього тижня у Міжнародному валютному фонді з виконавчим віце-президентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом та комісаром з економіки Паоло Джентілоні, а також на наступній зустрічі всіх міністрів фінансів ЄС.
 
Згідно з новими прогнозами Світового банку, зробленими минулого тижня, економіка України цього року скоротиться на 35%, а українські чиновники кажуть, що інфляція може досягти 40% на початку наступного року, що є близьким до визначення економістів як “гіперінфляція”.
 
“Ми закликаємо наших партнерів та союзників приєднатися до нас, швидко виконавши свої існуючі зобов’язання перед Україною та зробивши більше – як для того, щоб допомогти Україні продовжити надання основних державних послуг, так і для того, щоб допомогти Україні розпочати будівництво та відновлення”, – сказала Єллен у вівторок.
 
У середу Йеллен знову наголосила на необхідності швидкого надання прямих грошових виплат – а не кредитів, які необхідно погашати – для надання допомоги економіці країни. Як зазначає Washington Post, коментарі Єллен були тонко завуальованим посиланням на Євросоюз, який майже повністю надав свою допомогу у вигляді кредитів.
 
“Євросоюз приймає мільйони біженців з України та піклується про них на території ЄС. Все це необхідно враховувати під час обговорення загального обсягу підтримки та допомоги”, – заявив європейський чиновник на умовах анонімності.
 
“Крім того, ЄС взяв на себе довгострокові зобов’язання щодо повоєнного відновлення України. Для нас це не гонка і не конкурс краси. Допомога Україні – у наших життєвих інтересах”, – сказав він, додавши, що в ЄС сповнені рішучості зробити все можливе, щоб допомогти перемогти агресора та відновити Україну.
 
Нагадаємо, кілька днів раніше президент США Джо Байден повідомив про надання Україні військової допомоги у розмірі 725 млн. дол.
 
Як повідомлялося, на початку тижня єврокомісар з бюджету та адміністрації Йоханнес Ган заявив, що допомога Євросоюзу Україні далеко недостатня наразі.

Новини от Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *