У комітеті ВРУ звинувачують ЄС у зовнішньому управлінні через закон 3663

Голова парламентського Комітету з питань соціальної політики Верховної Ради України Галина Третьякова порівняла директиви ЄС із зовнішнім управлінням.

Про це йдеться в матеріалі видання “Opendemocracy“.

“Директиви ЄС не диктують, яким чином будь-яка країна має організовувати свою систему соціального страхування… Мені здається, ми не повинні допускати зовнішнього управління в нашій країні”, – сказала вона з парламентської трибуни, коментуючи жорстку незгоду профспілок та опозиції щодо законопроекту №3663, їх апеляцію до європейського законодавства та міжнародних норм.

Журналісти видання пишуть, що реформи трудових відносин і соціальної сфери в воюючій Україні стають все більш радикальними, і через деякий час може виявитися, що частину бюджету соціального страхування передадуть від державного фонду до приватних страхових компаній.

Ідею залучення до соціального страхування приватних фондів Третьякова озвучила ще в січні 2020. Обговорюючи на одній із зустрічей необхідні реформи соцстрахування, вона сказала, що “декомунізація системи соціального страхування виведе Фонд на міжнародні стандарти фінансової звітності та дасть змогу перейти до приватного страхування”. За словами Третьякової, “залучення приватних страховиків може пройти на конкурентних умовах”.

У липні 2022 Третьякова нагадала про ці плани на засіданні комітету ВРУ: “Роботодавець може закуповувати своє страхове покриття, свою відповідальність перед працівником чи у держави, чи у приватному секторі. Але приватний сектор дасть чесну ціну такого страхування”.

Проти законопроекту 3663 довгий час виступало Міністерство соцполітики на чолі з Мариною Лазебною, але ситуація змінилася у липні, коли вона подала у відставку. Як зазначають автори матеріалу, це сталося через тиск на міністерство. Нова міністерка Оксана Жолнович почала лобіювати та підтримувати ініціативи Третьякової.

За даними видання, міжнародні організації, профспілки і низка українських політиків стурбовані, що ухвалення законів, які обмежують трудові, соціальні та профспілкові права, може накласти негативний відбиток на імідж України та загальмувати її вступ в ЄС. Ситуацію може змінити президент України Володимир Зеленський, спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок звернувся до нього з проханням скористатися своїм правом вето на такого роду проекти, які можуть обернутися ризиками для соціальної сфери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *