Що може система ППО IRIS-T, яку отримала Україна?Сюжет

Що може система ППО IRIS-T, яку отримала Україна?

Фото: DW
Версія IRIS-T, що поставляється в Україну, є найсучаснішою

Німеччина поставила Україні першу з чотирьох систем ППО IRIS-T. Цей ЗРК вважається одним із найсучасніших і може успішно захищати українські міста від російських ракет. DW – про характеристики та єдиний недолік IRIS-T.

Днями Україна, хоч і з певним запізненням, отримала з Німеччини одну з найсучасніших систем протиповітряної оборони в світі, а саме ЗРК IRIS-T. Це – перша з чотирьох установок, що мають надійти в Україну в поточному й наступному році.

Для міністра оборони України Олексія Резнікова передача цього ЗРК знаменувала початок “нової ери в протиповітряній обороні” країни, про що він написав у Twitter, додавши, що ще більше систем схожого класу, а саме ЗРК NASAMS, має надійти в Україну зі США.

Версія системи протиповітряної оборони IRIS-T, що нині поставляється в Україну, є найсучаснішою й коштує близько 140 мільйонів євро за одиницю. Останні випробування цього комплексу проведено наприкінці 2021 року. Навіть Бундесвер Німеччини поки що не отримав жодної з таких новітніх систем. Утім, попередні версії цього ЗРК експортувалися до Швеції, Норвегії та Єгипту.

Тактико-технічні характеристики ЗРК IRIS-T

ЗРК IRIS-T – розробка компанії Diehl Defence з міста Уберлінґен на півдні Німеччини. Комплекс середнього радіуса дії IRIS-T розміщений на мобільному колісному шасі MAN й призначений для захисту повітряного простору як над цивільними містами й об’єктами, так і над армійськими підрозділами, оскільки він у змозі вражати різноманітні повітряні цілі – від літаків, гелікоптерів і безпілотників до крилатих і балістичних ракет, а також реактивних снарядів на різних висотах. Кожен комплекс складається з трьох компонентів: пускова установка з транспортно-пусковими контейнерами для восьми ракет, радіолокаційна станція і пункт управління.

За даними виробника, самі зенітні керовані ракети оснащені інфрачервоними голівками самонаведенням та мають радіус застосування до 40 кілометрів по дальності та до 20 кілометрів по висоті. Радар комплексу IRIS-T має 360-градусний огляд на дистанції близько 250 кілометрів і задає загальний напрямок під час пуску зенітної ракети, перш ніж її інфрачервона голівка самонаведення захопить потрібну ціль.

Виробник стверджує, що найвища ефективність застосування цієї системи досягається завдяки комбінованому поєднанню її з системами ППО далекого радіусу дії, як-от американська Patriot PAC-3, що здатна вражати цілі на максимальних висотах.

Єдиний недолік

Утім, попри всі перелічені переваги цих систем щодо них є один вагомий недолік – решту комплексів Україна отримає не одразу. Звісно, українцям, котрі потерпають від тривалих масивних обстрілів своїх міст та об’єктів критичної інфраструктури, ця обставина оптимізму не додасть.

Як повідомляла ще в липні німецька газета Welt am Sonntag, Україна просила в уряду Німеччини дозвіл на покупку одинадцяти таких систем ППО. Водночас Київ звернувся за фіндопомогою в розмірі 1,5 мільярда євро, що приблизно покрила б витрати на придбання цього виду оборонних озброєнь. Хоча канцлер ФРН Олаф Шольц ще в червні пообіцяв передати Києву системи IRIS-T, перший такий комплекс Україна отримала тільки зараз. Ще три мають надійти в наступному році.

Джерело: Українська служба DW


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *