Путін і Лукашенко домовилися про введення військових до Білорусі – наскільки велика загроза

Диктатори Росії та Білорусі Володимир Путін та Олександр Лукашенко домовилися про введення в республіку додаткових підрозділів російської армії. Останній ще раз підтвердив, що він абсолютний союзник Росії у війні, а отже, він має понести всю повноту відповідальності так само, як і керівництво Росії за війну проти України.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів екс-міністр культури Білорусі, член президії Координаційної ради білоруської опозиції, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко.

Він зазначив, що пов’язано з тим, що протягом останніх тижнів Лукашенко і його пропагандисти дуже активно вели риторику про загрозу, яка нібито створюється з боку України, Польщі, Литви та в цілому блоку НАТО. Виходячи з військової доктрини, у разі створення такої загрози може бути використане спільне угруповання збройних сил Білорусі та Росії.

Читайте також: Напад Білорусі на Україну: нас закидають картоплею?

Отже, для того, щоб обґрунтувати введення російських військ у великій кількості до Білорусі, і було придумано цю схему, про що остаточно домовилися Лукашенко та Путін у Сочі під час останньої зустрічі.

Далі слідуватиме накопичення збройних сил Російської Федерації на території Білорусі. Лукашенко говорить про тисячі, я знаю, що ваша військова розвідка – ГУР Міністерства оборони України називала цифру 20 тисяч. Наші джерела називають набагато більшу цифру – до 120 тисяч військовослужбовців Російської Федерації. Звичайно, це не станеться миттєво, це неможливо зробити і протягом одного місяця, на це потрібно буде досить великий проміжок часу. І тут дві обставини відіграватимуть ключову роль. Перше – чи вдасться Путіну мобілізувати велику кількість російських громадян на несправедливу та незаконну війну проти України. І друге – як успішно діятимуть ЗСУ. Але те, що такий стратегічний план розроблено, наші інсайди говорять про це. Можливе створення такого великого угруповання – я не хотів би говорити про кількість, але досить велику, – це до початку весни наступного року. Поки що Лукашенко дав згоду використати територію Білорусі для російських військ для того, щоб завдавати ударів дронами, ракетних ударів по українській інфраструктурі, що ми з вами сьогодні і спостерігали при використанні іранських дронів “Шахід”. Вони, до речі, були доставлені буквально два тижні тому Іл-76 нібито санітарної авіації на один із військових аеродромів Білорусі. Злітно-посадкову смугу було оточено російськими військовослужбовцями, і навіть військовослужбовців Білорусі туди не допустили. І сьогодні ми бачимо, що ця зброя починає застосовуватись із території Білорусі”, – заявив Латушко.

Водночас він наголосив, що білоруси не підуть на війну з Україною – для Лукашенка це найстрашніший сценарій.

“Я думаю, що він із тих людей, хто б це зробив, якби не розумів наслідки подібних кроків – адже ці наслідки будуть одним із останніх наказів Лукашенка, це звичайно ж, може спровокувати внутрішній протест, бо збройні сили Білорусі зазнають поразки” , – зазначив політик.

І хоча говорити про кількість складно, але водночас вже є підтверджена інформація, що зараз йде мобілізація – прихована мобілізація чи, точніше, підготовка до мобілізації військовозобов’язаних у Білорусі.

“Вона полягає в тому, що МВС Білорусі разом із Міністерством оборони складають списки військовозобов’язаних, вже навіть розробляються підходи про те, хто матиме відстрочку, йде складання списків на державних підприємствах, у державних медичних установах тощо. Проходить економічна мобілізація. нас є конкретні джерела – ті, кого викликали та з ким проводилися бесіди та ставилися завдання, що вони мають зробити для збройних сил Росії та Білорусі у ситуації оголошення військового стану”, – заявив Латушко.

Політик додав: головне, що зараз хотів би режим Лукашенка разом із Путіним – це створити максимальну загрозу Україні з Півночі, а в подальшому вже розглянути доцільність чи недоцільність можливого входження на українську територію.

“Хренін – міністр оборони Лукашенка – заявляв, що вони готові поставити під багнет 500 тисяч білорусів, але я вважаю цю цифру абсолютно нереальною, немає для цього ні матеріальних можливостей, ні зброї, та й мотивації такої немає. Джерела говорять про можливе доформування збройних сил Білорусі до кількості 100 тисяч людей”, – резюмував Латушко.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що в Лукашенка зробили випад на адресу України з приводу “вторгнення” й отримали чітку відповідь від українського МЗС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *