Ядерна провокація. Ракета КНДР над ЯпонієюСюжет

Ядерна провокація. Ракета КНДР над Японією

Фото: Getty Images
У відповідь винищувачі F-15K ВПС Південної Кореї та винищувача F-16 ВПС США провели навчання

Це п’ятий запуск останні кілька днів. Попередні чотири ракети мали малу дальність і впали у водах між Корейським півостровом і Японією.

Північна Корея, яка підтримала анексію окупованих Росією територій України в обмін на зерно, запустила міжконтинентальну балістичну ракету над територією Японії вперше за п’ять років. Ракета впала в Тихому океані, подолавши відстань 4,6 тисяч кілометрів, що стало найбільшою дальністю за весь час проведення КНДР ракетних випробувань. Кореспондент.net розповідає подробиці.

 

Безрозсудний та небезпечний запуск ракети

КНДР зранку 4 жовтня запустила балістичну ракету над територією Японії. За інформацією агентства AP, після запуску в Японії спрацювала система раннього оповіщення J-alert: мешканців північно-східної частини країни закликали сховатися у сховищах на час випробувань, також було зупинено поїзди.

Під час польоту ракети над Японією громадянам запропонували бути готовими до падіння уламків. Проте паніки не було, а на одному відео видно, як пасажири передмістя Токіо спокійно ходять вулицею під звуки сирен та попереджень із гучномовців.

Ракета пролетіла над північною префектурою Аоморі і впала поза винятковою економічною зоною Японії в Тихому океані. Сили оборони Японії не намагалися знищити ракету. Влада країни пояснила, що військові відслідковували траєкторію польоту і не прогнозували, що вона може завдати шкоди.

Як заявляє Токіо, йдеться, швидше за все, про міжконтинентальну балістичну ракету типу Хвасон-12. Її політ, що оцінюється в 4,6 тисяч кілометрів. Міністр оборони Ясукадзу Хамада заявив, що розрахункова дальність польоту ракети є максимальною за всю історію випробувань Пхеньяну – цього вистачить, щоб вразити військові бази США, розташовані в Гуамі.

За даними Об’єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї, північнокорейська ракета досягла висоти 970 кілометрів і розвинула швидкість 17 Махів, що у 17 разів перевищує швидкість звуку. У повітрі вона була 20 хвилин.

“Цей пуск, за недавньою серією запусків Північної Кореї, є безрозсудним вчинком, і я рішуче засуджую його”, – заявив прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

Це п’ятий запуск останні кілька днів. Попередні чотири ракети мали малу дальність і впали у водах між Корейським півостровом і Японією. Дві з них упали у винятковій економічній зоні Японії.

Південна Корея також засудила дії сусіда та розцінила їх як провокацію. “Як я сказав у День збройних сил 1 жовтня, така безрозсудна ядерна провокація зустріне рішучу відповідь з боку наших військових, наших союзників та міжнародної спільноти”, – прокоментував президент Південної Кореї Юн Сок Єль.

Запуск північнокорейської ракети засудили й у Білому домі. Його назвали “безрозсудним і небезпечним”. При цьому помічник держсекретаря у справах Східної Азії та Тихоокеанського регіону Даніель Крітенбрінк зазначив, що США готові до діалогу.

Також він сказав, що Китаю необхідно зробити більше для боротьби з ухиленням Північної Кореї від санкцій у своїх прибережних водах, і що Пекін та Росія мають працювати над закриттям мереж закупівель Пхеньяну.

“Нездатність КНР і Росії повністю і повністю виконати свої зобов’язання… тільки, як ми побоюємося, надала КНДР сміливості у підриві Ради Безпеки ООН, міжнародного порядку, заснованого на правилах, та глобального режиму нерозповсюдження”, – сказав він.

Критенбрінк заявив, що Сполучені Штати вживуть усіх необхідних заходів для захисту союзників. Він сказав, що, залишаючи двері відчиненими для діалогу, Вашингтон “рішуче відповість” на зростаючу загрозу з боку Північної Кореї. “У нас немає іншого вибору, окрім як зробити це”, – сказав він.

У відповідь США разом із Південною Кореєю провели навчання з завдання високоточних бомбових ударів. У них взяли участь чотири винищувачі F-15K ВПС Південної Кореї та чотири винищувачі F-16 ВПС США.

“Південнокорейські F-15K випустили дві бомби з боєприпасами прямої атаки (JDAM) за віртуальною метою на полігоні Джикдо, Західне море”, – повідомив Об’єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї, маючи на увазі Жовте море.

Японія, США та Південна Корея разом працюють над зміцненням оборони у відповідь на зростаючу загрозу, що походить від КНДР. Минулого тижня три країни вперше з 2017 року провели спільні військово-морські навчання. Такі вчення вже давно викликають невдоволення північнокорейського диктатора Кім Чен Ин, який розглядає їх як доказ того, що “вороги” готуються до війни.

Після навчань у 2017 році Пхеньян у відповідь випустив дві ракети над Японією, а за тиждень провів ядерне випробування. За даними розвідки, Північна Корея готується провести ще одне ядерне випробування, пише ВВС News.

Аналітики вважали, що у Пхеньяні дочекаються закінчення з’їзду Комуністичної партії Китаю – головного союзника Північної Кореї, – який відбудеться наприкінці місяця у Пекіні.

Але деякі експерти тепер задаються питанням, чи може новий тест відбутися раніше, ніж очікувалося, – вони вважають, що запуск у вівторок демонструє, що Північна Корея готує грунт для ядерних випробувань.

Як правило, північнокорейські ракети летять траєкторією, що веде їх високо і далеко від територій сусідніх країн.

Але політ балістичної ракети над Японськими островами дозволяє північнокорейським ученим проводити випробування в умовах, більш схожих на ті, в яких вони повинні застосовуватися у разі воєнних дій, повідомив інформаційний агент Reuters аналітик Анкіт Панда.

У вересні Північна Корея оголосила себе ядерною державою, а лідер КНДР Кім Чен Ин виключив можливість переговорів щодо денуклеаризації.

У період з 2006 до 2017 року Пхеньян провів шість ядерних випробувань, за що на нього були накладені широкомасштабні санкції.

Резолюції ООН забороняють Пхеньяну проводити випробування балістичних ракет та ядерної зброї. Запуск ракет у напрямку інших країн або над їхньою територією без будь-якого попереднього попередження чи консультації також суперечить міжнародним нормам.

Більшість країн взагалі не провадять таких пусків, оскільки їх легко прийняти за початок нападу. І хоча пуск ракети поступається масштабами ядерному випробуванню, його все одно можна вважати провокаційним.

Кім Чен Ин, однак, ігнорує заборони на ядерні та ракетні випробування, заявляючи, що вони необхідні для зміцнення обороноздатності країни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *