Деолігархізація України – що чекає на Коломойського у майбутньому

Протистояння частини громадянського суспільства та ЗМІ з олігархами раніше відбувалося максимально публічним способом, але зараз активність помітно обмежена, зазначає політичний аналітик Євген Магда.

Розраховувати на суттєві позитивні зміни ми поки не можемо, але в будь-якому випадку треба чекати дій НАБУ – яку вона зможе показати майстерність, а не грати роль цапа-відбувайла. Є надія на те, що ефективність “тріади” НАБУ-САП-ВАКС збільшилася після призначення Клименка головою САП, але ми живемо в суспільстві, де ефективність такого органу визначається ефектною, гучною посадкою якоїсь фігури, а не чимось іншим, це серйозна проблема, адже ефективність має вимірюватися тим, як швидко розкривають злочини – саме в цьому напрямку було б непогано ефективніше працювати“, – розповів Магда.

На його думку, питання з Коломойським та олігархами має ширшу підноготну. Адже проблема полягає не лише в тому, щоб переналаштувати відносини у трикутнику суспільство-держава-великий бізнес, а й у тому, щоб змінити ситуацію, щоб олігархи втратили доступ до державних ресурсів, а паралельно в Україні сформувався середній клас. Щоправда, наразі перспективи для його формування відсутні: війна поставила великі питання щодо нашого добробуту загалом.

Читайте також: Україна заарештувала 2 млрд гривень активів олігарха з РФ: що відомо

У свою чергу, політтехнолог Олексій Голобуцький вважає, що нічого поганого з Коломойським та його людьми до переформатування парламенту та нових виборів не відбудеться. За словами експерта, американцям, які розуміють шкоду олігарха, зараз не до нього: вони не хочуть займатись такими дрібними для них завданнями зараз. Але, звичайно, ніхто про Коломойського та його витівки не забуде у будь-якому випадку. Усі розуміють, що Коломойський чи його колеги з олігархічного цеху піднімати економіку України після війни не будуть, це буде насамперед західна допомога.

Зараз не до розбірок, все це розуміють. Є величезний кредит довіри до Зеленського у світі. Навіть у Байдена перестали говорити про корупцію та олігархію в Україні. Вони турбуються про майбутнє: якщо у складний для себе та всього світу час дають нам не супервеликі, але достатні гроші, десятки мільярдів, то політичний клас не повинен сумніватися у доцільності таких кроків, навіть якщо на цьому фоні Коломойський вкраде мільярд. Український кейс буде найважливішим для Байдена, хоч він цього й не хотів“, – додає Голобуцький, зауважуючи, що самі собою олігархи не є злом.

Головне зло, на його думку, полягає у політичній системі України та народі, який 30 років голосував за гречку та не розумів ціни такої поведінки.

Докладніше читайте у матеріалі “Апострофа” “Гірше окупантів: коли агенти Коломойського перестануть “рвати” Україну”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *