Анексія української землі – що чекає на анексовані території

Росія спробує якось відновити зруйновані нею ж міста та села на захоплених територіях, до яких ще не дісталася українська армія, яка успішно просувається на усіх напрямках. Це необхідно, щоб завоювати лояльність місцевого населення та показати, що Росія “прийшла назавжди”.

Окупація Криму у 2014 році викликала в російському суспільстві ейфорію та сприяла зростанню рейтинга Путіна. Однак повторити успіх “Крим наш!” не вийде.

Якщо російська пропаганда довгі роки привчала громадян до думки, що Крим має “повернутися в рідну гавань”, то ані Донецьк з Луганськом, ані, тим більше, Херсон або, скажімо, Мелітополь, росіянам загалом не потрібні.

Тому й опору регіональних еліт фінансувати захоплені українські території виключати не можна, вважає український економіст Ілля Несходовський.

Читайте також: Госпіталі переповнені: на Херсонщині окупанти зазнають серйозних втрат

Потерпатиме їхній бізнес, зменшаться фінансові потоки, красти бюджетні кошти стане складніше. І я вважаю, що це посилить відцентрові процеси, але не знизу, а з боку чиновницького класу. На тлі ослаблення центральної влади, яке вже неминуче, вони почнуть ремствувати. І це може призвести до посилення їхнього бажання жити окремо і не годувати Москву. З такими тенденціями, я думаю, років через п’ять ми вже побачимо кілька незалежних республік“, – пояснює експерт.

Схоже, що до такого сценарію почали готуватися багато регіональних керівників, які вже не поспішають відправляти на фронт мобілізованих, формуючи з них загони територіальної оборони в самих регіонах. Від кого ці загони збираються тримати оборону, питання відкрите. Але, в разі чого, вони можуть стати у нагоді і для захисту нового суверенітету.

Докладніше читайте у матеріалі “Апострофа” “Сутінкова зона: що чекає на захоплені Кремлем території”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *