Ядерний удар по Україні – чому Захід не вірить у шантаж Путіна

Кремлівський режим, стратегічно програючи Україні, демонструє повну розгубленість та дезорієнтованість. Проваливши “часткову мобілізацію” і не маючи можливості стримати просування ЗСУ на сході та півдні України, Володимир Путін вкотре схопився за ядерну палицю. У хід пішли атомні підводні човни та погрози проведення “ядерних навчань” в акваторії Чорного моря. Чому такі “фокуси” не принесуть божевільному фюреру позитивний результат, читайте в матеріалі “Апострофа”.

Росія втрачає позиції на полі бою в Україні, внаслідок чого Путіна може піти на подальшу ескалацію, вважають західні чиновники та аналітики. На думку шефа ЦРУ Білл Бернс вважає, що через провали в Україні російський президент може бути “досить небезпечним і безрозсудним”.

Впливове британське видання The Times, посилаючись на джерела у сфері оборони, попередило, що кремлівський диктатор має намір показати свою готовність застосувати ядерну зброю, провівши “випробування” у Чорному морі.

Кремль зважився на такий сценарій, оскільки побоюється застосовувати ЯЗ (ядерну зброю) на полі бою. “Ядерна зброя може дати осічку і випадково потрапити до російського міста, розташованого неподалік від кордону з Україною, наприклад, до Білгорода”, – вважає редакція The Times.

“Контрольована ескалація”

За даними видання, керівництво НАТО розіслало союзникам звіт розвідки, згідно з яким російське командування проведе в Чорному морі випробування дрона-торпеди “Посейдон”, здатного переносити ядерний заряд. Також були повідомлення, що в Арктику прямував атомний підводний човен К-329 “Білгород”, на борту якого могли перебувати “Посейдони”.

Читайте: Російська рулетка: чому Маск підігрує Путіну

Раніше польський військовий аналітик Конрад Музика зазначав, що в центральній частині РФ було помічено пересування секретного потяга, пов’язаного з 12-м головним управлінням міноборони РФ, яке “відповідає за ядерні боєприпаси, їх зберігання, технічне обслуговування, транспортування, доставку та видачу підрозділам”.

Загроза використання ЯЗ проти України зберігається, але поки що в Кремлі все ж таки розраховують на холодну зиму, яка в економічному плані може бути найскладнішою за останні три десятиліття.

“Усі ці історії з атомними підводними човнами та поїздами, які Путін демонстративно ганяє туди-сюди, більше схожі на контрольовану ескалацію з боку Кремля. Контрольовану – значить поступове і не різке усунення червоних ліній. Вони можуть провести “ядерні навчання” у Чорному морі, проігнорувавши позицію Туреччини та інших країн НАТО, але Кремль все ж таки більше розраховує на зиму та економічні труднощі в Україні та Європі. Мовляв, його змерзлі противники стануть більш зговірливими. Наскільки це адекватна оцінка – інше питання”, – каже “Апострофу” експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Захід перестав боятися

Видно, що неадекватні кремлівські “яструби”, постійно отримуючи від ЗСУ по пиці, хотіли б використовувати тактичну ЯЗ, але їх також стримує повна відсутність союзників. Нещодавній саміт ШОС у Самарканді показав, що Путіна, який програє в Україні, на сході ніхто не підтримує.

“Враховуючи якість прийняття рішень у Кремлі на даний момент, це не можна скидати з рахунків. Росіяни впадають у відчай, але це буде драматична ескалація, яку, напевно, засудять такі країни, як Індія і навіть Китай”, – сказав у коментарі британським журналістам директор з досліджень Ради геостратегії Джеймс Роджерс.

США та ЄС, незважаючи на активність кремлівських сателітів та любителів російських грошей, також перестали боятися кремлівських загроз.

“На Заході є кола, які вважають, що ще можна вести переговори з кремлівськими терористами, утихомирити Путіна і якось перевернути цю сторінку, але вони опиняються в меншості. Навіть ті, хто раніше виступав за переговори та компроміси з Москвою (Генрі Кісінджер, наприклад), тепер наполягають, що після використання Кремлем ЯЗ повинен відбутися блискавичний і вкрай болючий удар звичайними озброєннями. Наприклад, повне знищення російських військ на півдні України, включаючи і окупаційну базу у Криму”, – каже “Апострофу” політичний експерт, голова Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Приблизно такий самий сценарій можливої відповіді НАТО на чолі зі США озвучив екс-начальник ЦРУ генерал Девід Петреус. За його словами, Кремль стрімко втрачає свою позицію в Україні, але спроба компенсувати провали використанням ЯЗ обернеться для Путіна ще більшою поразкою.

“США, очоливши колективні зусилля НАТО, нейтралізують усі російські звичайні збройні сили, які ми можемо побачити та ідентифікувати на полі бою в Україні, в Криму, та усі кораблі (російські – “Апостроф”) у Чорному морі”, – заявив генерал в ефірі ABC News. Девід Петреус уточнив, що з цього приводу не розмовляв з представниками Білого дому, тому висловлює власну точку зору, засновану на професійному досвіді.

Подібні оцінки, які все більше розповсюджуються серед західного істеблішменту, вказують на те, що в США та ЄС нарешті розкусили психологію кремлівських “стратегів”, яка дуже схожа на мислення дрібного вуличного криміналітету. ЗСУ показали світові, що російські гопники можуть нападати лише на слабкого. Якщо гопник бачить перед собою сильного і рішучого противника, він стрімко зникає в кущах.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *